Dolar 34,2256
Euro 37,0589
Altın 2.971,23
BİST 8.946,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 12°C
Açık
Afyon
12°C
Açık
Per 14°C
Cum 14°C
Cts 12°C
Paz 15°C

40 yıldan fazladır bakırı döverek eşsiz eserler yapıyor

40 yıldan fazladır bakırı döverek eşsiz eserler yapıyor
2

40 yıldan fazladır bakırı döverek eşsiz eserler yapıyor… Afyonkarahisar’da demir doğrama ve bakır süslemeciliği yapan 78 yaşındaki Yakup Çetinkaya, 40 yıldan fazladır yaptığı bakır işlemeciliği ile usta ressamların yaptığı yağlı boya resimlere adeta taş çıkartıyor. Çetinkaya, genellikle manzara resimlerini işlediği eserlerini 2-20 bin arasında değişik çekiç darbeleri ile ortaya çıkarıyor.

Kurumsal Web Tasarım

Küçük Sanayi Sitesi’ndeki iş yerinde emekli olmasına rağmen mesleğini sürdüren 3 çocuk babası 78 yaşındaki Yakup Çetinkaya, çekiçle bakır dövme sanatıyla ortaya çıkardığı manzara resimleriyle görenleri adeta mest ediyor. En küçük bir manzara resmine dahi 2 bin çekiç vurarak şekil veren Çetinkaya’nın 15-20 bin çekiç darbesiyle ortaya çıkardığı manzara resimleri oldukça beğeniliyor. Resim çizme yeteneğinin olmadığını belirten Çetinkaya’nın bakırı çekiçle işleyerek yaptığı manzara resimleri ise usta ressamların tablolarına adeta taş çıkartıyor.

Yarım asra yakındır bakır işlemeciliği ile uğraştığını ifade eden Çetinkaya, “Meslek hayatım 64 seneyi buldu. Ben bakır ve demir işleriyle uğraşıyorum. Türkiye çapında 500 civarında bakırlı kapılarım var. Bir arkadaş tahin makinesi yapıyor, ona dekoratif amaçlı bakır dövüyorum. O da 60 ülkeye ve Türkiye’nin her yerine bu makineyi gönderiyor. Bakır süslemeciliği mesleğini ben kendi kendime öğrendim” dedi.

“Genellikle manzara resmi, dağ, bulut, kuş yapıyorum”

Bakır işlemeciliği sanatına meslek lisesinde okurken merak sardığını dile getiren Çetinkaya, bir bakır resmi 2-20 bin arasında değişen çekiç darbesi ile işlediğini vurguladı. Bu mesleğe gençlerin de merak sarması gerektiğini belirten Çetinkaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sanat okulunda okurken çok resimler çektim. Elime geçen kağıda resimler yapıyordum. Şimdi onların meyvesini alıyorum. Hiçbir yere bakmadan bakırın tersinden çizmeden en küçük bir bakıra 2-3 bin civarında çekiç vuruyorum. Büyük bir bakıra manzara resmi yaptığımda ise 15-20 bin civarında çekiç vuruşu yapıyorum. Genellikle manzara resmi, dağ, bulut, kuş yapıyorum. Çam ağacı, palmiye ağacı yapıyorum. Allah bana böyle bir yetenek vermiş. Ben bu işi öğretmeyi çok isterim ama gençler bu işi heves etmiyor. Ben bu işi kendim buldum, kimse öğrenmeden benimle birlikte gidecek galiba bu resim işi. Aşağı yukarı bakır işini 40 yıldır yapıyorum.”

Haberler Afyon
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.