Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 15°C
Yağmurlu
Afyon
15°C
Yağmurlu
Cts -1°C
Paz 0°C
Pts 0°C
Sal 5°C

Üretim ve ihracattan büyümeye önemli katkı

ESKİŞEHİR SANAYİ ODASI (ESO) BAŞKANI CELALETTİN KESİKBAŞ, BÜYÜMEDE EN BÜYÜK KATKININ SANAYİ SEKTÖRÜ VE İHRACATÇILAR OLDUĞUNU BELİRTTİ. KESİKBAŞ, “ELDE EDİLEN RAKAM SON 10 YILIN EN YÜKSEK BÜYÜMESİDİR. ANA KALEMLER BAZINDA 2021 YILI TAMAMINDA EN HIZLI BÜYÜMEYİ İHRACAT KAYDETMİŞTİR” DEDİ.

Üretim ve ihracattan büyümeye önemli katkı
2

Türkiye Ekonomisinin 2021 yılında yüzde 11, sanayinin ise yüzde 16,6 büyüdüğünü kaydeden Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Celalettin Kesikbaş, büyümede en büyük katkının sanayi sektörü ve ihracatçılar olduğunu belirtti. Kesikbaş, “Elde edilen rakam son 10 yılın en yüksek büyümesidir. Ana kalemler bazında 2021 yılı tamamında en hızlı büyümeyi ihracat kaydetmiştir” dedi.

Kurumsal Web Tasarım

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) 2021 yılında bir önceki yıla göre yüzde 11,0 arttı. Üretim yöntemine göre cari fiyatlarla GSYH ise, 2021 yılında yüzde 42,8 artarak 7 trilyon 209 milyar 40 milyon TL oldu. 2021 yılında kişi başına GSYH cari fiyatlarla 85.672 TL, ABD doları cinsinden 9.539 olarak hesaplandı.

GSYH’yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2021 yılında bir önceki yıla göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak; hizmet faaliyetleri toplam katma değeri yüzde 21,1, diğer hizmetler yüzde 20,3, bilgi ve iletişim faaliyetleri yüzde 20,2, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri yüzde 17,3, sanayi yüzde 16,6, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 7,0 ve gayrimenkul faaliyetleri yüzde 3,5 arttı. Finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 9,0, tarım sektörü yüzde 2,2 ve inşaat sektörü ise yüzde 0,9 azaldı.

“Son 10 yılın en yüksek büyümesi”

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Eskişehir Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Kesikbaş şu ifadelere yer verdi:

“Son 2 yıldır yaşamakta olduğumuz pandemi ve küresel anlamda dünyayı etkisi altına alan ekonomik sıkıntılara rağmen 2021 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 11 gibi bir rakamla büyümüş olması mutluluk vericidir. Hiç şüphesiz bu büyümede en büyük katkı sahipleri sanayi sektörü ve ihracatçılardır. Elde edilen rakam son 10 yılın en yüksek büyümesidir. Ana kalemler bazında 2021 yılı tamamında en hızlı büyümeyi ihracat kaydetmiştir. Mal ve hizmet ihracatı 2021 yılında yüzde 24,9 artmıştır ve net ihracatın büyümeye katkısı 44,2 olmuştur. Tüm zorluklara üretime ara vermeyen, ihracatı kesmeyen, istihdam ve yatırıma devam eden sanayicilerimizi tebrik ediyorum. Sürekli olarak gündeme getirdiğimiz enflasyonist ortamın giderilmesi, güven ikliminin geliştirilerek döviz, enerji ve hammadde fiyatlarının istikrara sokulması, ihracat ve yatırım odaklı finansman araçlarının geliştirilmesi beklentilerimizin karşılanmasıyla ülkemiz daha hızlı ve istikrarlı büyüyecektir. Üretime yapılan her katkı mutlaka fazlasıyla karşılık bulacaktır.”

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.