Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon -1°C
Hafif Kar Yağışlı
Afyon
-1°C
Hafif Kar Yağışlı
Paz -1°C
Pts 1°C
Sal 4°C
Çar 6°C

Evliliğin Yaşı Kaçtır?

Ülkemizde maalesef çocuk yaşta evlilik büyük bir sorun oluşturmaktadır. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 6/1-c maddesi uyarınca 18 yaşını doldurmamış kişi çocuktur.

Evliliğin Yaşı Kaçtır?
2

Ülkemizde maalesef çocuk yaşta evlilik büyük bir sorun oluşturmaktadır. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 6/1-c maddesi uyarınca 18 yaşını doldurmamış kişi çocuktur. 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanununun (ÇKK) 3/1-a maddesi uyarınca daha erken yaşta ergin olsa bile, 18 yaşını doldurmamış kişi çocuktur. Kural olarak medeni kanunumuza göre evlenme yaşı 18 olarak belirlenmiştir. 

Kurumsal Web Tasarım

Ancak bu durumun istisnası bulunmaktadır. Zira TMK 124 maddesi “Erkek veya kadın on yedi yaşını doldurmadıkça evlenemez. Ancak, hâkim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple onaltı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir. Olanak bulundukça karardan önce ana ve baba veya vasi dinlenir.” demektedir.  

Bu kapsamda evlilik yaşını değerlendirecek olursak;

Olağan Evlenme Yaşı

Erkek veya kadın 17 yaşını doldurup 18 yaşından gün almadıkça evlenemez. Yaş şartı tam olsa da kanun aradığı diğer evlilik şartlarının da var olması gerekir. Yani kişilerin evlenebilmesi için bedensel ve ruhsal olgunluğa ulaşmış olması gerekir. İlgili yaş sınırını tamamlamış, ayırt etme gücü olan başka söyleyişiyle fiil ve isteklerinin nedenini ve sonuçlarını kavrayıp, bunlara uygun hareket edebilmesi olarak tanımlanmıştır.

17 Yaşında olan kişiler evlenebilir mi?

Belirtiğimiz üzere olağan evlilik yaşı için hukuki ehliyete sahip kişilerin 18 yaşından gün alması gerekmektedir. Ancak bazı durumların varlığı halinde on yedi yaş gurubu içinde evlilik mümkün olmaktadır. Zira 17 yaşında olan kişilerin aile izniyle evlenmesi mümkün olmaktadır. 17 yaşında evlilik için evlilik izin belgesi alınması şarttır. Onyedi yaşındaki kişilerin başvurusunda aile izin belgesini ibraz etmeleri şarttır.

Bu konuda daha fazla bilgi ve hukuki destek için boşanma avukatı Ankara bölgesindeki uzmanlardan yardım almak önemlidir. Evlilik yaşı ve bu konuda yaşanan hukuki süreçlerle ilgili detaylı bilgi almak için profesyonel bir avukatla görüşmek faydalı olacaktır. İlgili hukuki konular hakkında daha fazla bilgi için bu bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.

Kanunla Ergin Kılınan Kişiler Evlenebilir Mi?

Yukarıda bahsettiğimiz üzere 15 ( onbeş ) yaşını dolduran kişiler, kendi isteği ve velisinin izni ile mahkemece ergin kılınabilir. Peki ergen kılınan kişilerin evlenmesi mümkün müdür?  Yani şartları varsa 15 yaşını doldurmuş kişiler ergin kılındığında ergin olmak kişiye evlilik hakkı tanıyacak mıdır? Sorunun cevabı için medeni kanununa bakmamız gerekmektedir. Zira medeni kanunumuza göre kişi mahkeme kararıyla ergin kılınsa dahi evlenememektedir. Dolayısıyla ergin kılınan kişinin olağan evlilik yaşına gelinceye kadar evlenmesi mümkün değildir. 

Durumun istisnası 16 yaş gurubu için geçerlidir mahkemece olağan üstü bir sebebin varlığının kabulü halinde 16 yaş gurubu için mahkeme kararı olması halinde evlilik mümkün olmaktadır. Ancak belirtilen durumun hele ki günümüzde çok istisna haline gelmiştir. Uygulama kendisine yer bulması çok zordur.

Bu konuda daha fazla bilgi ve hukuki destek için boşanma avukatı Ankara bölgesindeki uzmanlardan yardım almak önemlidir. Evlilik yaşı ve bu konuda yaşanan hukuki süreçlerle ilgili detaylı bilgi almak için profesyonel bir avukatla görüşmek faydalı olacaktır.