Dolar 34,3826
Euro 36,8470
Altın 2.970,27
BİST 9.184,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 14°C
Az Bulutlu
Afyon
14°C
Az Bulutlu
Cts 14°C
Paz 14°C
Pts 16°C
Sal 17°C

Tiryakiler kahve değirmenlerinden vazgeçemiyor

KAHVE DEĞİRMENİ

Tiryakiler kahve değirmenlerinden vazgeçemiyor
2

Elektronik kahve makinelerinin tarihinde geleneksel kahve değirmenleri olduğunu söyleyen antikacı Şakir Yavuz, “Örf ve adetlerine merakı olan gençler sayesinde, ata yadigârı olan kahve değirmenleri popüler kültürde yerini alarak tekrardan gündeme taşıdı” dedi.

Kurumsal Web Tasarım

Meraklıları tarafından bolca tüketilen filtre kahve çeşitleri, son dönemlerde Osmanlı’dan kalma geleneksel kahve değirmenlerin popülerliğini de artırmaya başladı. Antika severlerin yoğun ilgi gösterdiği kahve değirmenleri, Türk kültürüne ait olan gelenekleri de ön plana çıkartıyor. Elektronik makinelerden ziyade el gücü ile öğütülen kahvelerin daha lezzetli olduğunu söyleyen Eskişehirli antikacı Şakir Yavuz, özellikle gençlerin bu tür antika ürünleri merak ederek araştırma yaptığını vurguladı.

“Doğal ve el gücüne dayanan kahve değirmenleri başlı başına bir ata yadigarı”

Türk kültürüne sahip çıkan antika severler sayesinde kahve değirmeni gibi geleneksel ürünlerin popülerleştiğini ifade eden Yavuz, “İnsanlar, tezgâha uğrayarak kahve değirmeni ile ilgileniyor ve nasıl kullanacaklarına dair sorular soruyorlar. Ben de bu soruyu tüm alakamla anlatmaya çalışıyorum. Elektrikli cezveler ve elektronik akıllı kahve makinelerinden çıkan maddeler, inanın bu elimdeki değirmenin lezzetini vermiyor. Doğal ve el gücüne dayanan kahve değirmenleri başlı başına bir ata yadigarı” şeklinde konuştu.

“Kahve çekirdekleri, Osmanlılar tarafından kavurganlık diye tabir edilen kahve tavasında kavuruyordu”

Kahve çekirdeklerinin değirmende öğütüldükten sonra fincanlara servis edilme sürecini anlatan Yavuz, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Çiğ kahve dediğimiz kahve çekirdeklerini, Osmanlılar öncelikle kavurganlık diye tabir edilen kahve tavasında kavuruyordu. Bu işlemden sonra ise uygun hale gelen kavrulmuş çekirdekler, değirmene dökülüp güzel bir şekilde öğütülüyor ve değirmenin alt haznesinden geri alınıyordu. Son olarak da cezve içerisindeki sıcak suya atılan öğütülmüş çekirdekler, suyun kaynamasıyla birlikte insanlara renkli ve işlemeli fincanlarda ikram ediliyordu.”

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.