Dolar 34,4347
Euro 36,2908
Altın 2.837,80
BİST 9.389,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 12°C
Çok Bulutlu
Afyon
12°C
Çok Bulutlu
Cts 10°C
Paz 11°C
Pts 11°C
Sal 14°C

Eskişehir hava kalitesi ve iklimiyle çiftçiye umut oluyor

DR. ZEHRA YİĞİT

Eskişehir hava kalitesi ve iklimiyle çiftçiye umut oluyor
2

Eskişehir iklimi ve suyu adına araştırmalarda bulunan Dr. Zehra Yiğit Avdan, çevre illere kıyasla kentin durumunu değerlendirerek, “İlçelerde görülen farklı mikroiklimler, çeşitli ürünler yetişmesine sebep oluyor ve bu durum da bölge çiftçilerine ekstra gelir kapısı oluyor” dedi.

Kurumsal Web Tasarım

Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkez’inde çalışmalar yapan Dr. Öğr. Üyesi Zehra Yiğit Avdan aynı zamanda iklim ve su projeleriyle 14 yıldır birçok projede görev aldı. Elindeki verilere ve yaptığı akademik araştırmalara dayanarak, kentin hava kirliliği indeksinin iyi bir derecede olduğundan bahseden Dr. Yiğit Avdan, “Eskişehir, hava kalitesi açısından diğer şehirlere kıyasla iyi durumda gözüküyor” şeklinde konuştu.

“Bölgede zeytin yetişmesi, tarımsal olarak ülke genelinde dikkat çekiyor”

“Eskişehir’de görülen karasal iklimin haricinde Sarıcakaya ve Mihalgazi gibi ilçelerde, mikroiklim olarak Akdeniz ikliminin de var olması bölgede zeytin yetişmesine olanak sağlıyor” diyen Dr. Avdan, “Eskişehir coğrafyasında bu tarz üretimlerin devam etmesi, bölge çiftçilerinin ekonomisinde domates ve roka gibi sebzelerin yanı sıra ekstra bir gelir kapısı oluyor” ifadesinde bulundu.

“Eskişehir’de bir kayaç parkı yaptım ve orada eğitimler veriyorum”

Eskişehir Orman Toprak ve Ekolojileri Araştırma Enstitüsü’nde baş mühendis olarak çalışan Dr. Nejat Çelik; çevre, orman ve toprak üzerine araştırmalar yaparak kitaplar yazıyor. Eskişehir Çevre Derneği ve Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) faaliyetlerinde de bulunan Çelik, “Eskişehir’de bir kayaç parkı yaptım ve orada eğitimler veriyorum” dedi.

Eskişehir’de kar yağışından sonra sokaklarda biriken kar, ısı adalarından dolayı erken eriyor

Albedo kelimesinin tarifine yönelik Eskişehir iklimi konusundan bilgiler veren Dr. Çelik, durum hakkında şu değerlendirmelerde bulundu:

“Albedo yani güneş ışınlarını yansıtma kapasitesidir. Şehirlerde bu durum kırlara nazaran daha fazla yaşanıyor. Çünkü kentin içerisinde doğalgazlı ısınma sisteminden dolayı binalardan dışarıya çıkan sıcaklık, kırsalın üzerindedir ve bu durum da mikro klima bölgelerini oluşturuyor. Eskişehir’de bundan 20-30 yıl öncesine göre kar yağışından dolayı sokaklarda biriken karların yüzeyde kalma süresi azaldı. Bunun başlıca nedeni de şehir merkezinde oluşan ısı adalarıdır.”

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.