Dolar 34,2256
Euro 37,0589
Altın 2.971,23
BİST 8.946,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 12°C
Açık
Afyon
12°C
Açık
Per 14°C
Cum 14°C
Cts 12°C
Paz 15°C

CHP’li Sarıbal’dan yaş çay alımı fiyat önerisi

CHP’li Sarıbal’dan yaş çay alımı fiyat önerisi
2

Hasat sezonu geldi ama hala yaş çay alım fiyatı açıklanmadı. CHP Parti Meclis Üyesi Orhan Sarıbal, artan girdi maliyetleri de dikkate alınarak yaş çay alım fiyatının kilogram başına en az 8,5 lira olması gerektiğini öne sürdü.

Kurumsal Web Tasarım

ANKARA (İGFA) – CHP PM üyesi ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Mayıs ayında hasadına başlanacak olan çay için halen alım fiyatı belirlenmediğini hatırlatarak, “Artan girdi maliyetleri de dikkate alınarak, bu yıl yaş çay alım fiyatı kilo başına en az 8,5 lira olmalıdır” dedi.

CHP Tarım Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı da olan Sarıbal, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, ülkemizin önemli tarım ürünlerinden olan ve halkımızın dünyada en çok çok tükettiği çay hasat başlamasına bir aydan az bir süre kala çay üreticileri çay alım fiyatının açıklanmasını beklediğini söyledi.

“KOTA VE KONTENJAN KALDIRILMALI”

Bugün Karadeniz’in Rize, Trabzon, Artvin, Giresun ve Ordu illerindeki 822 bin dekarda 200 binden fazla çay üreticisi ile yıllık 1,5 milyon ton yaş çay üretimi yapıldığını hatırlatan Sarıbal, üretilen çayın yüzde 60’ını ÇAYKUR’un aldığını belirterek, “Bu nedenle çay alımında ÇAYKUR’un açıklayacağı fiyatın ve alım yönteminin yaş çay fiyatında temel unsur olacaktır. Ama ÇAYKUR henüz bir alım politikası belirlememiş durumda. Geçmiş yıllar üzerinden bir değerlendirme yaptığımızda çiftçinin beklentilerini şöyle sıralayabiliriz; Kota ve kontenjan kaldırılmalı. Yani 600 kilo çıkan bahçeden 600, 400 kilo çıkan bahçeden 400 kilo alınsın. Kota sınırlaması üretim üzerinde önemli bir engel. Bu arada Randevu sistemi de çiftçiyi zorlayan bir uygulama. ÇAYKUR belli miktarda alım yaptığı için randevu sistemini işletmekte. Fazla biçim yapan çiftçi ÇAYKUR’a ürününü veremediği zaman özel sektöre mecbur kalmaktadır” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.