Dolar 34,3359
Euro 36,2323
Altın 2.835,72
BİST 9.420,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 15°C
Hafif Yağmurlu
Afyon
15°C
Hafif Yağmurlu
Cum 11°C
Cts 9°C
Paz 11°C
Pts 13°C

Türkiye’nin ilk tarım enstitüsünde “Tarla Günü” düzenlendi

TÜRKİYE’NİN İLK TARIM ENSTİTÜSÜNDE TARLA GÜNÜ DÜZENLENDİ

Türkiye’nin ilk tarım enstitüsünde “Tarla Günü” düzenlendi
2

Eskişehir’de düzenlenen Tarla Günü’nde konuşma yapan Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Sabri Çakır, “Enstitümüz, 97 yıldır 177 tohum çeşidi geliştirerek çiftçilerimizin ve üreticilerimizin hizmetine sunmuştur” dedi.

Kurumsal Web Tasarım

1925 yılında kurulan ve Türkiye’de ilk olan Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsünde, geride bırakılan 97 yılda 177 farklı tohum çeşidi geliştirilerek çiftçilere dağıtıldı. Bugün enstitüde düzenlenen Tarla Günü ile çiftçiler, oda ve kurum yöneticileri bir araya geldi. Enstitüde geliştirilen tohumların incelendiği etkinlikte; toprak, üretim, hububat ve verimlilik konuları üzerinde duruldu. Ayrıca katılımcılar tarlalarda yetişen mahsulleri inceleme ve yerinde görme fırsatı da yakaladı.

“Bu çeşitlerin sektöre ilk aktarılması da bu tarla günleri sayesinde olmaktadır”

Etkinlikte konuşma yapan Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Sabri Çakır, enstitü hakkında genel bilgiler verdi. Üretilen tohumların çiftçilere aktarılmasında etkinliğin önemini belirten Çakır, “Enstitümüz, 97 yıldır 177 tohum çeşidi geliştirerek çiftçilerimizin ve üreticilerimizin hizmetine sunmuştur. Çeşitlerin geliştirilmesi kadar bu çeşitlerin sahaya hızlı bir şekilde aktarılması da büyük önem taşıyor. Özellikle çeşitlerin sahaya aktarılması konusunda araştırmacı, yayıncı ve çiftçi işbirliğinin hızlı bir şekilde test edilmesinde düzenlenen tarla günleri çok önemlidir. Yaptığımız çalışmalar sonucunda geliştirdiğimiz tohumlar düzenlenen sözleşmelerle hızlı bir şekilde üreticilere aktarılmaktadır. Laboratuvarlarımızda topraktan tohuma kadar tüm analizleri yapacak altyapıya sahibiz” ifadelerini kullandı.

“Çiftçilerimize son 10 yılda 1,4 milyar TL destek verdik”

Değişen mevsim koşulları ve doğa ile birlikte kuraklık probleminin çiftçinin peşini bırakmadığını belirten Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammet Gümüş, “Geçtiğimiz yıl yaşanan kuraklık nedeniyle mahsulümüzde ciddi verim kayıpları yaşandı. Ancak bu seneki yağışlarla birlikte güzel mahsul elde edeceğiz. Sadece bitkisel üretim alanında çiftçilerimize son 10 yılda 1,4 milyar TL destek verdik. Hububat ve baklagillerde fark ödemesi olarak yaptığımız destek ise 10 yılda 313 milyon TL olarak gerçekleşti. Çiftçimiz yeter ki üretsin, alın terinin emeğinin karşılığını alsın” şeklinde konuştu.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.