Dolar 35,2158
Euro 36,6617
Altın 2.961,00
BİST 9.916,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 8°C
Çok Bulutlu
Afyon
8°C
Çok Bulutlu
Per 5°C
Cum 5°C
Cts 5°C
Paz 5°C

Kanolada ilk deneme yüz güldürdü

TÜRKİYE’DE EKİM ALANI HIZLA ARTAN, PEK ÇOK FARKLI SEKTÖRDE KULLANILAN KANOLA BİTKİSİNİN ESKİŞEHİR’DEKİ İLK HASADI ÇİFTÇİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ.

Kanolada ilk deneme yüz güldürdü
2

Türkiye’de ekim alanı hızla artan, pek çok farklı sektörde kullanılan kanola bitkisinin Eskişehir’deki ilk hasadı çiftçinin yüzünü güldürdü.

Kurumsal Web Tasarım

Türkiye’de ilk kez Trakya bölgesinde ekim alanı bulan kanola bitkisi, İç Anadolu Bölgesi’nde de yaygınlaşmaya başladı. Biyodizel ve bitkisel yağ başta olmak üzere pek çok farklı ürünün yapımında kullanılabilen kanola, Eskişehir’deki çiftçinin de yeni umudu oldu. Kentte birçok çiftçi tarafından münavebe bitkisi olarak tercih edilen ve geçen ekim ayında tohumları toprakla buluşturulan kanolanın ilk hasadı başladı. Bakımının kolay olması da üreticinin tercihinde etkili olan kanola, çiftçinin yeni umudu oldu. Tepebaşı ilçesine bağlı Beyazaltın Mahallesi’nde 200 dekar ekim yapan Mehmet Ali Kanar, beklenenin yaklaşık 100 kilogram üzerinde verim aldıklarını kaydetti.

“Tam bir münavebe bitkisi”

Toprağa farklı ürünler ekilmesi ve münavebe açısından kanolanın çiftçi için iyi bir tercih olduğunu aktaran üretici Mehmet Ali Kanar, “Kanola bitkisinin biçimine ilk kez Polatlı bölgesinde 5 sene önce başladım. Devamlı gittiğim için verimlerin çok iyi olduğunu gördüm. Tam bir münavebe bitkisi olduğunu gördüm. Kendi bölgemizde eksem diye düşündüm ancak cesaret edemedim. Geçen sene yüksek gitti. Fiyatlardan dolayı bayağı ekim yaptım. Yaklaşık 200 dekar ektik. Ekim ayında ektik ve ilk önce çıkım suyu verdik. 3’er saat de çimlendirme suyu yaptık. Baharda da normal buğday sulaması yapar gibi suyunu verdik. Verimler bu yıl umduğumuz gibi. Normal şartlarda biz 350-400 kilogram alsak ‘iyi’ diye düşünüyorduk. Demek ki iyi bakmışız. Aynı buğdaya yaptığımız gibi gübreleme yaptık. Burada yaklaşık 500 kilo civarında verim var. Ekecek olan üreticilere de tavsiye ediyorum. Bize şu an tam paranın lazım olduğu an. Tam bir münavebe bitkisi. 80 kuruş da desteği var” diye konuştu.

“Artık bütün ürünlerde ekonomimiz çok önemli”

Su kullanımı ve maliyet yönünden kanola bitkisinin çiftçiye faydası olduğunu söyleyen Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, “Son yıllarda üreticimizin mısıra yüklenmesi, kaldı ki mısırdaki en büyük sorunun yer altı suları olması. Bu nedenle toprakta değişiklik yapılması, aynı ürünü ekmeme böyle bir şeyin doğması bizim için çok güzel. Burada su çok önemli. Hem verim açısından hem suyun kullanımı açısından hem de değişik bir ürün olması ilçemize ayrı bir güzellik katacağını düşünüyorum. Artık bütün ürünlerde bizim ekonomimiz çok önemli. Tarımdaki girdilerin çok olması, bizi bu şekilde getiriye itiyor. O nedenle böyle arayışlara devam edeceğiz” dedi.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.