Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon -1°C
Çok Bulutlu
Afyon
-1°C
Çok Bulutlu
Pts 1°C
Sal 4°C
Çar 6°C
Per 8°C

Sosyal Medya Mağduri̇yetleri̇ Uluslararası Bi̇r Suç Unsuru Hali̇ne Geldi̇

AV. DR. BARIŞ GÜNAYDIN

Sosyal Medya Mağduri̇yetleri̇ Uluslararası Bi̇r Suç Unsuru Hali̇ne Geldi̇
2

Sosyal medya mağduriyetlerinin uluslararası bir sorun haline geldiğine değinen Av. Dr. Barış Günaydın, “Failin tespiti ve farklı ülkelerin ceza sistemi, durumu giderek karmaşıklaştırıyor” dedi.

Kurumsal Web Tasarım

Bilişimin konusunun artık yerelde kalmasının mümkün olmadığını ifade eden Av. Dr. Barış Günaydın, özellikle bu alandaki hukukun Türkiye’yi de içine alan global bir sorun haline geldiğini dile getirdi. Yeni medya diye tabir edilen sosyal medya hukukun uluslararası suçları teşkil eden bir çerçevede olduğunu aktaran Barış Günaydın, “Bu soruna tüm dünya çözüm üretmeye çalışıyor. Bilişim suçlarının en büyük sorunu ise failin tespitidir” dedi.

“Olay uluslararası bir boyut haline geliyor”

Yeni medya hukukuna örnek olarak Amerika’dan vekil IP ile bağlanan bir suçlunun aslında Rusya’da da olabileceğine dikkat çeken Günaydın, “Türkiye’de mağdur olan bir vatandaşın kamera arkasında farklı IP ile birçok ülkede bağlantısı olan bir fail ile konuya karışması söz konusu olabiliyor. Bu durumda da olay, uluslararası bir boyut haline geliyor. Failin tespiti ve farklı ülkelerin ceza sistemi, durumu giderek karmaşıklaşıyor” şeklinde konuştu.

“Ciddi bir teknik bilgilendirmeye ihtiyacımız var”

Suçluların dijital iz bırakmasına karşı aynı şekilde kanıtı gizleyebilecek teknik imkânlara da sahip olduklarından söz eden Günaydın, konu ile alakalı olarak fikirlerini şu şekilde paylaştı:

“Sizin bağlandığınız ve IP dediğimiz uluslararası bir protokol numaranız vardır. Bu numara ile sizin bilgisayarınızı açtığınızı bulan bilgisayar korsanları, IP’yi sizmiş gibi göstererek birtakım işlere imza atabiliyor ve günün sonunda tüm yapılanlar size aitmiş gibi gözüküyor. Bilişim mahkemelerinde çözülmesi gereken mağduriyetlerin başında da bu konu geliyor. Ciddi bir teknik bilgilendirmeye ihtiyacımız var. Umuyorum ki bu konuda eğitimler yakın bir zamanda artacak. Bilgisayar mühendislikleri ve hukuk fakülteleri ise disiplinler arası bir payda da buluşulup bilgi birikimini artırmaları gerekiyor.”

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.