Dolar 34,6562
Euro 36,3464
Altın 2.945,41
BİST 9.636,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 6°C
Az Bulutlu
Afyon
6°C
Az Bulutlu
Per 8°C
Cum 10°C
Cts 10°C
Paz 10°C

Di̇lkomdan Yeni̇ Uygulama: Afazi̇ Grup Terapi̇si̇

TÜRKİYE’DE İLK DEFA ANADOLU ÜNİVERSİTESİ BÜNYESİNDE KURULAN DİL VE KONUŞMA BOZUKLUKLARI EĞİTİM, ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ (DİLKOM), KURULDUĞU GÜNDEN BUGÜNE DİL, KONUŞMA, SES VE YUTMA BOZUKLUĞU OLAN BİREYLERE HİZMETLER SUNMAYA DEVAM EDİYOR.

Türkiye’de ilk defa Anadolu Üniversitesi bünyesinde kurulan Dil ve Konuşma Bozuklukları Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi (DİLKOM), kurulduğu günden bugüne dil, konuşma, ses ve yutma bozukluğu olan bireylere hizmetler sunmaya devam ediyor.

Kurumsal Web Tasarım

DİLKOM’un sunduğu hizmetlerden en yenisi ise merkezde terapi alan afazili bireylere yönelik katılım temelli grup terapisi. Türkiye’de afazili bireylerin grup terapisine ihtiyacı olduğu düşüncesinden yola çıkarak DİLKOM Müdürü Prof. Dr. İlknur Maviş, Dr. Öğr. Üyesi Semra Selvi Balo ve Arş. Gör. İlayda Kıncal’ın girişimi ile oluşturulan ve ilave gruplarla sürdürülmesi planlanan afazi terapilerinin devam etmesi öte yandan DİLKOM’da bireysel terapi alan tüm afazili vakalara da söz konusu terapi hizmetinin verilmesi planlanıyor. Bireysel terapiler afazili bireylerin dil becerilerini geliştirmeyi amaçlarken afazili bireylerin sosyal ve iletişimsel engellerini gidermek konusunda yeterli olmayabiliyor. Bununla beraber afazili bireylerin doğal iletişimlerini destekleyici ortamı sağlamak üzere bireysel terapilerin yanı sıra grup terapilerinin gerekliliği de uluslararası literatürde öngörülüyor.

Seanslarda en çok üç kişi oluyor

Afazide grup terapisi, birden fazla afazili bireyin ve grup lideri olarak en az bir dil ve konuşma terapistinin ve Anadolu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dil ve Konuşma Terapisi bölümü öğrencilerinin yer aldığı ortamlarda gerçekleştiriliyor. Seanslarda en çok üç kişilik afazili gruba sosyal-işlevsel iletişimi destekleyici bir ortam sunularak afazili bireylere birbirleri ile doğal etkileşim kurma imkânı veriliyor. Grup lideri dil ve konuşma terapisti ve öğrenciler iletişimin tıkandığı yerlerde bireylere yönlendirme yaparken, çeşitli aktivitelerle gerek sohbete gerekse birlikte zaman geçirmeye rehberlik ediliyor. Terapiler, afazili bireyleri grup ortamında ortak aktivitelere ve sohbete dahil etme ile sosyal izolasyonu kırarken, afaziyi sadece kendilerinin yaşamadığını, diğer bireylerin de bu durumu deneyimlediğini ve yalnız olmadıkları gerçeğini ortaya koymayı amaçlıyor. Terapinin içeriği genellikle kanıta dayalı ve grup ortamına uyarlanmış terapi uygulamaları, çeşitli dilsel ve bilişsel aktiviteler ve ortak katılımlı grup sohbetlerinden oluşuyor.

Afazi nedir?

Afazi, inme veya kafa travması gibi nedenlerle beyin hasarından kaynaklanan edinilmiş bir dil (lisan) bozukluğudur. Afazili bireyler, dil becerilerinde sorun yaşarlar; yani söylemek istediklerini ifade edemeyebilir veya konuşulanları anlayamayabilirler. Var olan felç olma hali ve dile ilişkin yaşadıkları güçlükler nedeniyle diğer insanlarla sosyal etkileşimleri ve sosyal hayata katılımları azalabilir.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.