Dolar 35,6798
Euro 37,4767
Altın 3.181,09
BİST 10.104,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 9°C
Parçalı Bulutlu
Afyon
9°C
Parçalı Bulutlu
Pts 11°C
Sal 12°C
Çar 12°C
Per 10°C

Çam fıstığında kötü giden yıllar sona erdi

Çam fıstığında kötü giden yıllar sona erdi
2

Türkiye’nin çam fıstığı ihracatı son 5 senede yüzde 68 arttı.

Kurumsal Web Tasarım

İZMİR (İGFA) – 10 yıldır çözülemeyen böcek sorunu ve iklim değişikliği gibi sebeplerle rekolte kaybı yaşanan çam fıstığı son dönemde olumlu bir grafik çiziyor.

2017 yılında 25 milyon dolarlara kadar gerileyen çam fıstığı ihracatı son 5 senede yüzde 68 yükseldi.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, çam fıstığı ihracatının son 5 senede yüzde 68 artarak 2021 yılında 42 milyon dolara ulaştığını söyledi.

2021 yılında başta 29 milyon dolarla İtalya olmak üzere 34 ülkeye çam fıstığı ihraç edildiğni belirten Başkan Işık, “İhracatımızda Almanya yüzde 72 artışla 9 milyon dolarla ikinci, Birleşik Arap Emirlikleri ise yüzde 458 artışla 2 milyon dolarla üçüncü sırada yer aldı. Ağırlıklı olarak AB ülkelerine ihracat gerçekleştiriyoruz. Son dönemde Ortadoğu ülkeleri de yükselen pazarlarımız arasında yer alıyor. 2022 yılı Ocak-Mayıs döneminde ise 6 milyon 662 bin dolarlık çam fıstığı ihraç ettik. Miktar bazında ise 113 ton ihracatımız var. Bu sene çam fıstığında 50 milyon dolar ihracat hedefliyoruz” dedi.

Türkiye’nin dünyada önemli bir çam fıstığı üreticisi olduğunun altını çizen Işık, Bergama’daki Kozak Yaylası’ndaki 16 köyün geçim kaynağını buradan sağladığını anlattı.

Menderes, Aydın-Koçarlı-Mazon, Çine Topçam, Bozdoğan-Altıntaş, Muğla-Katrancı Köyü, Manisa-Gördes de önemli üretim merkezi bölgeleri olduğuna vurgu yapana Işık, uzun süredir çözülemeyen böcek sorunu ve iklim değişikliği nedeniyle önemli ölçüde rekolte kaybı yaşadıklarını belirterek, “Yaklaşık 10 sene öncesine kadar örneğin 2010 yılında 2 bin tona kadar ihracat yapıyorduk, 2021 yılı itibariyle baktığımızda ihracatımız 661 ton bandında. 2020 yılına göre miktar bazında ihracatımızda yüzde 3 azalma var. Rekolteyi belli bir seviyeye getirmeliyiz. Yeni üretim sahaları oluşturmalıyız” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.