Dolar 34,3359
Euro 36,2323
Altın 2.835,72
BİST 9.420,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 15°C
Hafif Yağmurlu
Afyon
15°C
Hafif Yağmurlu
Cum 11°C
Cts 9°C
Paz 11°C
Pts 13°C

‘Afet Yönetiminde Kardeş Belediyecilik’ hazırlıkları başladı

‘Afet Yönetiminde Kardeş Belediyecilik’ hazırlıkları başladı
2

Kocaeli’nin İzmit Belediyesi ‘Afet Yönetiminde Kardeş Belediyecilik’ sistemi için hazırlıklarına başladı

Kurumsal Web Tasarım

KOCAELİ (İGFA) – Kocaeli’nin İzmit Belediye Başkanı Hürriyet,  bir an önce ‘Kardeş Şehir’ anlayışından “Afet Yönetiminde Kardeş Belediyecilik” uygulamasına geçilmesi gerektiğini ifade etti.

İzmit Belediye Başkanı Hürriyet; Kahramanmaraş ve 11 ili etkileyen depremin hemen ardından bölgede yaşanan kaosun hemen aşılabilmesi için  “Afet Yönetiminde Kardeş Belediyecilik” uygulamasının gerektiğini söyledi. 

KAOS VE KARGAŞA MÜDAHALEYİ GECİKTİRDİ

6 Şubat Pazartesi günü Kahramanmaraş merkez olmak üzere, 11 ili etkileyen depremlerin ardından bölgede yaşanan kaos, karar vericilerin olmaması gerekli müdahaleleri geciktirmiş; pek çok yardım kuruluşu, belediyeler ve çeşitli kurumlar, iş makineleri ve insani yardım tırlarıyla kentlerde olmasına rağmen erken müdahale edememişti. İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet de deprem bölgesindeki bu kargaşanın daha rahat aşılabilmesi için  “Afet Yönetiminde Kardeş Belediyecilik” projesinin hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. 

KARDEŞ ŞEHİRCİLİK SEVİYE ATLAYACAK

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet konuyla ilgili yaptığı açıklamada; mevcut kardeş şehircilik anlayışının sadece kültürel ve sosyal alanda olduğunu, bunun da afetlerde yeterli olmadığını savundu. Depremin ilk günlerinden itibaren afet bölgesinde çalışmalarını sürdüren Başkan Hürriyet, bu kardeş şehircilik anlayışının artık seviye atlaması gerektiğini ve kardeş şehirciliğinin afetleri de kapsayacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini söyledi. 

NEREYE MÜDAHALE EDECEKLERİNİ BİLMİYORLARDI

Başkan Hürriyet, “İlk anlarından itibaren deprem bölgesinde çalıştık. İzmit Belediyesi olduğu gibi ülkemizin dört bir yanından gelen belediyeler seferber oldu. Yurt dışından gelen ülkeler ve yardım kuruluşları bölgede nereye müdahale edeceğini bilemeden çalışmak zorunda kaldı. Çünkü geldikleri şehrin toplanma noktalarını bilmiyorlardı, geldikleri belediyenin iş makinesi garajının nerede olduğundan bihaberlerdi. Afet bölgesindeki tüm belediyeler ve personeli de afetzede olduğundan herkes kendi derdine, kendi ailesinin yardımına koşmuştu.” 

KARGAŞADAN ÖTÜRÜ ÇALIŞMALAR GEÇ BAŞLADI

“Bu durumda da özellikle hemen müdahale edilmesi gereken enkaz altında hayat arama çalışmaları geç başladı. Pek çok mucizeye tanıklık ettik. Enkazdan 50 saat 100 saat sonra hayatta olan insanlara ulaşıldı. Ama kurtarma çalışmaları yukarda bahsettiğim nedenlerden ötürü geç başladığı için de enkaz altında canlı olanlar da bir süre sonra vefat etti. İşte bu  “Afet Yönetiminde Kardeş Belediyecilik” projesi bu anlamda çok değerli bir proje olacaktır. 

“AFET YÖNETİMİNDE KARDEŞ BELEDİYECİLİK” NEDEN ÖNEMLİ?

“Afet Yönetiminde Kardeş Belediyecilik” projesi ile yurt içi ve yurt dışındaki belediyeler sadece kültürel ve sosyal anlamda kardeş olmayacak, deprem gibi afet anlarında da birbirleriyle dayanışma içerisinde olacak. Daha önceden kardeş olarak belirlenen belediyeler, birbirlerine yaptıkları ziyaretlerde, önceden yapacakları planlamalarda ve uygulamalı tatbikatlarda toplanma alanlarını, şehrin haritasını, planlarını, lojistik alanlarını, ihtiyaçlarını, yapı stoğunu, kamu binalarını, malzeme envanterini, bilgiye dayalı arşiv kayıtlarını, şantiyelerini, garajlarını öğrenecekler. Örneğin; Kentin afet anında çadır kent kurulabilecek alanlarını önceden bilecekler. Malzeme, makine ve insan gücü takviyesinin hızlı şekilde afet bölgesine gelerek hemen yardım çalışmalarına ve koordinasyona başlaması da erken müdehaleyi kolaylaştıracak. İlk adımda yapılması gerekenleri bildikleri için de teoride bildiklerini olası bir afet anında da daha hızlı şekilde beklemeden daha rahat uygulayabilecekler. ” 

“AFET YÖNETİMİNDE KARDEŞ BELEDİYECİLİK” ERKEN MÜDAHALEYİ SAĞLAYACAK

Birbirleriyle “Afet Yönetiminde Kardeş Belediyecilik” uygulamasında olan belediyeler afet anlarında birbirlerinin kilit noktalarını bilerek hemen uygulamaya geçebilecek ve daha öncesinde bu afetlerin tatbikatlarını yapacak. Afet yaşanan şehirdeki yöneticiler enkaz altında kalması, depremzede olması gibi durumlarda idareyi eline alacaklar. Bu şekilde de afet anlarında o belediyenin uygulayıcılığını geçici olarak devralacak ve belediyedeki afet koordinasyonu “Afet Yönetiminde Kardeş Belediyecilik” uygulamasına geçecek. Bu projenin bir an önce uygulamaya koyulması afetin ilk anındaki kaos ve karmaşayı engelleyerek, erken müdahalelerin de önünü açmış olacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.