Dolar 34,3390
Euro 36,3981
Altın 2.840,67
BİST 9.300,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 15°C
Az Bulutlu
Afyon
15°C
Az Bulutlu
Per 15°C
Cum 12°C
Cts 10°C
Paz 12°C

Bi̇li̇nçsi̇zce Yapılan Tarımsal Faali̇yetler Av Hayvanlarının Sonu Olabi̇li̇yor

ESKİŞEHİR AVCILIK VE ATICILIK İHTİSAS SPOR KULÜBÜ BAŞKANI RIDVAN BATIR

Bilinçsizce yapılan tarımsal faaliyetler sonucu av hayvanlarının giderek azaldığına değinen Eskişehir Avcılık ve Atıcılık İhtisas Spor Kulübü Başkanı Rıdvan Batır, “Hayvanlar ya araziyi terk etmek zorunda kalıyorlar ya da yok oluyorlar” dedi.

Kurumsal Web Tasarım

Eskişehir Avcılık ve Atıcılık İhtisas Spor Kulübü Başkanı Rıdvan Batır, Eskişehir başta olmak üzere Türkiye’nin birçok bölgesindeki av hayvan sayılarında yüksek bir düşüş yaşandığına vurgu yaptı. Bilinçsizce yapılan zirai ilaçlamalardan ve ortalama 200-300 metre civarında açılan kuyulardan dolayı hayvanların arazide yaşam alanı bulamadığını anlatan Başkan Batır ayrıca avcılar olarak Ağustos ayından itibaren büyük bir üzüntü duyduklarını dile getirdi. Bu yıl ilk defa zararlı çayır tırtılına karşı yapılan hatalı ilaçlamaların, hayvanların üreme ve yavrulama tarihlerine denk geldiğini de sözlerine ekleyen Batır, “Hayvanlar bu etkiden kendilerini kurtaramadıkları için ya telef oluyorlar ya da araziyi terk etmek zorunda kalıyorlar” şeklinde konuştu.

“Dap gübresi sulandırılarak arazide kullanılmalıdır”

“Ayçiçeği ve mısır tarlalarına ekilen Dap gübresi yani azot ve amonyum içeren madde, tane şeklinde olmamalıdır” diyen Batır, “Hayvanlar bu maddeleri besin sanıp yiyor ve zehirlenebiliyor. Bu uygulama Avrupa’da ve birçok yerde sıvı şeklinde püskürtülerek gerçekleştiriliyor. Bölgemizde ise katı bir şekilde tarlalara serpiştirildiği için üzerlerine yağmur düşene kadar erimiyor veya toprağa karışmıyor. Eğer sulandırılarak atılırlarsa hem toprağa daha çabuk nüfus edecek hem de hayvanlara bir zararı olmayacaktır” dedi.

“Hayvanlar su bulamıyor ve nesillerini sürdüremiyor”

Av hayvanlarının azalmasının diğer bir sebebinin ise yine arazilere açılan çok derin kuyularının su kaynaklarını kurutması olduğunu ifade eden Batır, “Hayvanlar su bulamıyor ve nesillerini sürdüremiyorlar. Yetkililer, kontrolsüzce kazılan bu bölgelerin denetimini yapmalıdır. Toprak giderek çoraklaşıyor. Bilinçsizce yapılan tarım birçok hayvanın ölmesine sebep oluyor. Yeraltı suları derine çekiliyor ve kaynaklar giderek kuruyor” diyerek durumu özetledi.

“Meseleyi derinine araştırmak ve incelemek lazım”

İnsanların avcılara karşı ön yargılarını kırmak istediklerini belirten Batır, “Dünya var olduğundan beri av da var avcı da var. İlk insanlar avlanarak hayatta kalmayı başardı. Ziraat ve tarım ise çok sonradan keşfedildi. Bugün av hayvanlarının ölümü tamamen bilgisizlikten kaynaklanıyor. Meseleyi derinine araştırmak ve incelemek lazımdır” diyerek sözlerini tamamladı.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.