Dolar 34,5136
Euro 36,4421
Altın 2.958,50
BİST 9.124,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 15°C
Çok Bulutlu
Afyon
15°C
Çok Bulutlu
Per 17°C
Cum 16°C
Cts -2°C
Paz 0°C

Bi̇r Yükün Nasıl Taşıması Gerekti̇ği̇ni̇ Öğrenmeli̇yi̇z

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ FİZİK TEDAVİ ANA BİLİM DALI ÖĞR. GÖR. DR. BURCU ORTANCA

Bi̇r Yükün Nasıl Taşıması Gerekti̇ği̇ni̇ Öğrenmeli̇yi̇z
2

Bel ağrısı yaşayan vatandaşlara uyarılarda bulunan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Fizik Tedavi Anabilim Dalı Öğr. Gör. Dr. Burcu Ortanca, “Bel ağrılarının yüzde 95’i mekanik yüklenmeye bağlı olarak görülür” dedi.

Kurumsal Web Tasarım

Öğr. Gör. Dr. Burcu Ortanca, dünyada sıkça görülen rahatsızlıklardan biri olan bel ağrısı hakkında uyarılarda bulundu. Bel ağrılarının yaklaşık yüzde 95’inin mekanik yüklenmeye bağlı olarak görüldüğünü belirten Dr. Ortanca, özellikle vatandaşların bir yükü nasıl taşıması gerektiğini öğrenmesinin önemine de vurgu yaptı. Dr. Ortanca, semptomların ilaç veya farklı yöntemlerle giderilebileceğini ancak asıl çözümün yaşam düzenlemesi yaparak egzersiz ve doğru yük taşımadan geçtiğini söyledi.

“Mekanik yük ortadan kalmadığı sürece ağrıların yine olacağı gerçeği bilinmeli”

Aşırı kiloyla birlikte omurgaya binen yükün de fazla olacağını ifade eden Ortanca, “Bel ağrılarının yüzde 95’i mekanik yüklenmeye bağlı olarak görülür. Dünya nüfusunun yüzde 60 ile 90’ının, yaşamının bir bölümünde bel ağrısının görüldüğü söyleniyor. Hastalarda yapılması gereken mekanik yükü ortadan kaldırmaktır. Toplumumuzun bir sorunu var, nasıl yük taşıyacağımızı bilmiyoruz. Ayrıca fazla kiloyla birlikte omurganın üzerine binen yükün de fazla olması hastalarda, belde kireçlenmeye olan yatkınlığı ortaya çıkarıyor. Dolayısıyla aslında biz hastalara yükü nasıl taşıyacağını öğretiyoruz. Bununla ilgili bel okulları da var. Burada hastalara ne tarz egzersizler yapması gerektikleri, yükü nasıl taşıyacaklarını ve kilo vermesinin kireçlenmeyi azaltıp, engelleyeceği öğretiliyor. Yaşam düzenlemesini yapmak, bence asıl semptomları gidermekten daha önemli oluyor. Semptomlar bir şekilde gideriliyor. Ancak mekanik yükü ortadan kaldırmadan hastaların rahatlamayacaklarını bilmeleri gerekiyor. Ayrıca mekanik yük ortadan kalmadığı sürece ağrıların, sürekli kronik veya belli süreden sonra yine olacağı gerçeğini bilmeleri gerekiyor” dedi.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.