Dolar 34,3462
Euro 37,1107
Altın 2.988,23
BİST 8.946,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 14°C
Açık
Afyon
14°C
Açık
Cum 13°C
Cts 13°C
Paz 14°C
Pts 13°C

Biyodizel ham maddesi “kanola” çiftçinin yeni umudu oldu

TÜRKİYE’DE EKİM ALANI HIZLA ARTAN, GIDA VE BİYODİZEL HAM MADDESİ OLARAK KULLANILAN KANOLA BİTKİSİ ESKİŞEHİR’DE ÇİFTÇİNİN YENİ UMUDU OLDU.

Biyodizel ham maddesi “kanola” çiftçinin yeni umudu oldu
2

Türkiye’de ekim alanı hızla artan kanola bitkisi, Eskişehir’de çiftçinin yeni umudu oldu.

Kurumsal Web Tasarım

Trakya Bölgesi’nde çiftçiler tarafından yoğun olarak ekilen kanola bitkisi, Eskişehir’de de tarlalarda kendisine yer bulmaya başladı. Biyodizel yakıt ve bitkisel yağ başta olmak üzere mum, ruj, sanayi yağları ve gazete mürekkebi yapımında kullanılabilen kanolaya çiftçilerin ilgisi arttı. Eskişehir’in İnönü ilçesine bağlı Kümbet Akpınar Mahallesi’ndeki 75 dönümlük arazisine kanola eken Mehmet Yetim ilçede bir ilke imza attı. Kanola ekerek bölgede geleneksel türlerin yanı sıra alternatif ürünler de ekilebileceğini göstermeyi amaçladığını belirten Yetim, ilk hasat beklentisinin 250 ile 400 kilogram arasında olduğunu kaydetti. Kanola bitkisinin ekim ve yetişme sürecinin zahmetsiz olduğuna değinen Yetim, bir kişinin tüm işlemleri yapabileceğini söyledi.

“Sadece maddiyat için değil bir yandan da çiftçiye örnek olalım diye ektik”

Çiftçilerin farklı ürünler ekmesini ve gelir kaynaklarını çeşitlendirmesini sağlamak istediğini belirten Mehmet Yetim, “Kanola bitkisini İnönü’de ilk kez ekenlerden biriyim. Bundan çitçinin iyi para kazanacağını söylediler ve ekmemizi tavsiye ettiler. Bunun yemek yağında kullanıldığını, biyodizel olduğunu söylediler. Biz de ekimini yaptık. Bu sene denemek için ektik. İnşallah başarılı oluruz. Diğer çiftçi arkadaşlarımıza da örnek oluruz ve devam ederiz. Bundan verim beklentimiz 250 kilodan 400 kiloya kadar. Sadece maddiyat için değil, bir yandan da çiftçiye örnek olalım diye ektik. Tekirdağ ve Bandırma taraflarında bu bitkiden çiftçilerin güzel para kazandığını duyduk. ‘Bu bölgede neden olmasın?’ diyerek buna girdik. Pancar ya da ayçiçeği kadar zahmetli bir bitki değil. Ekimini yapıyorsun ve belli aralıklarda suluyorsun. İşi bu kadar. İşçilik neredeyse sıfır. Bir kişi traktörüne malzemesini takarak bu işi yapabiliyor” diye konuştu.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.