Dolar 34,3418
Euro 37,0248
Altın 2.981,12
BİST 8.946,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 14°C
Açık
Afyon
14°C
Açık
Cum 13°C
Cts 13°C
Paz 14°C
Pts 13°C

Bursa’dan bir ses! Sessiz dünyaların mücadeleci yürekleri

Bursa’dan bir ses! Sessiz dünyaların mücadeleci yürekleri
2

Bursa İşitme Engelliler Derneği Başkanı Şener Baş, işitme engelli bireylerin sosyal yaşamdan uzak tutulmaması gerektiğini belirterek bu açıdan birçok çalışma yaptıklarını söyledi. Başkan Baş, ayrıca işiten bireylerin düşük seviyede de olsa mutlaka işaret dilini öğrenmesi gerektiğini ifade etti.

Kurumsal Web Tasarım

GÜLİN ÖZDEMİR / BURSADA BUGÜN/BURSA İGFA–  Bursa’da faaliyet gösteren Bursa İşitme Engelliler Derneği, işitme engeli olan bireyler için sosyal ve kültürel alanlarda birçok faaliyet gerçekleştiriyor. Dernek Başkanı Şener Baş, dernekte yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler vererek toplumda yaşadıkları sorunlar hakkında açıklamalarda bulundu. 

Bursa İşitme Engelliler Derneği Başkanı Şener Baş, “İzmir’de dünyaya geldim. Bursa’da yaşıyorum. İki çocuğum var. İkisi de işitiyor. Eşim işitme engelli. Bu dernek 1957 yılında kuruldu ve hala daha faaliyetlerine devam ediyor. Kültürel anlamda tiyatro film gösterimleri de yapıyoruz. Eskiden bu yana devam ediyoruz. Başkan olduktan sonra gördüm ki böyle derneklerin işitme engelli olan çok fazla insana faydası var. Bursa’daki işitme engelli kılıç kalkan ekibi biz de. 1987’de kurulmuş Kılıç Kalkan ekibi hala daha devam ediyor. İşitme engelliler kendileri oynuyorlar. Ekipte toplam 12 kişi var. Türkiye’de de çok fazla şampiyonlukları var ve yurtdışında  Amerika’ya, İspanya’ya, Polonya’ya Bulgaristan ve birçok yere gittiler.  

Birçok kupa aldılar. İşitme engelliler olarak tek biz konuşabilen, işitebilen bireylerin festivallerinde kupalar aldık. Türkiye’deki yarışmalar, halkoyunları yarışmalarında da onlardan da kazandığımız kupaları aldığımız oluyor. Derneğimizin böyle bir ekibi olduğu için çok mutluyuz. Bunun dışında kültürel faaliyetler de yapıyoruz; tiyatro, film gösterimleri, kültür gezileri 7’den 70’e birçok işitme engelli ile ilgileniyoruz. İşitme engellilerin kendilerini sosyal yaşamdan uzak tutmalarını istemiyoruz. İşiten bireylerle eşit olmak istiyoruz. Kendilerini geliştirebilmeleri için çok uğraşıyoruz inşallah daha da güzel etkili işler yapacağız” şeklinde konuştu. 

“İŞ BULMAKTA ZORLANIYORUZ”

İşitme engelliler iş bulma konusunda sıkıntı yaşıyor. İletişim sıkıntısı yaşıyorlar ve ne yapmamız gerekiyor bilmiyoruz. Bu bizim için çok büyük bir problem. Onun dışında eğitim almaları gerekiyor işbaşı eğitimlerinde, iş sağlığı güvenliği eğitimlerinde ve fabrikalardada hep bu şekilde sıkıntılar yaşanıyor. İş bulmak isteyenler bizlere geliyor, onun dışında belediye ile ortak projeler yapıyoruz. Engelliler şube ile birlikte eğitimler verdiriyoruz. Aşçılık eğitimi vb eğitimlerin fayda sağlayabileceği eğitimler olduğunu düşünüyoruz. Evlerinde oturmasınlar, bir şeyler öğrensinler, kendilerine bir şeyler katsınlar diye.  Bu konuda da bize destek veren herkese teşekkür ederim” açıklamasında bulundu. 

Tercümanlara çok ihtiyaçlarının olduğunu söyleyen Başkan Baş, adliyelerde, hastanelerde ve karakollarda tercüman bulunmadığını ve bu konuda da destek beklediklerini ifade etti. 

“İŞİTME CİHAZLARI ÇOK PAHALI”

“İşitme cihazı ile alakalı anlatmak istediğim bir şeyler var” diyen Başkan Baş sözlerine şöyle son verdi;  “Bazı arkadaşlarımız cihazla duyabiliyorlar. Çok ihtiyaçları oluyor. Cihaz bazı insanlara çok faydalı ancak fiyatları çok pahalı olduğu için sıkıntı yaşadıkları da oluyor. Bu konuda da devletten destek bekliyoruz. Ayrıca bir de dudak okuma eğitimi, konuşma eğitimi küçüklükte başlaması gerekiyor. Cihaz kullananlar dudak okumayı öğrendikten sonra çok daha kolay iletişim kurabiliyorlar. Ayrıca şunu söylemek istiyorum; işitme engelli bireyler yollarda dışarıda bazı zorluklar yaşıyor. İşitenler bizim işaret dilimizi anlamıyor. 

Bu konuda biraz sıkıntı yaşıyoruz. Düşük seviyede olsa kolay bir şekilde işaret dili öğrenmeniz gerekiyor. Az öğrenmeniz bile yeterli. En azından bize yardımcı olsanız çok mutlu oluruz. İşitenler ve işitmeyenler eşit olalım.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.