Dolar 34,5136
Euro 36,4421
Altın 2.958,50
BİST 9.124,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 17°C
Parçalı Bulutlu
Afyon
17°C
Parçalı Bulutlu
Cum 16°C
Cts -2°C
Paz 0°C
Pts 2°C

Çocuklarda Astım Neden Olur?

Çocuklarda Astım Neden Olur?
2

Çocuklarda Astım Neden Olur?

Astım hastalığı, çeşitli etkenler sonucu akciğerdeki hava yollarının şişmesi ve bu nedenle şişen hava yollarının daralması ile kişinin nefes alıp verirken yaşadığı problemlere verilen addır. Akciğer esnek dokulardan ve dallanıp yayılan kas bantlı hava yollarından meydana gelmektedir.  Normal durumlarda nefes aldığımızda hava yolları ile oksijen akciğere iner, nefes verdiğimizde ise hava yolları aracılığıyla akciğerden dışarı çıkar. Astımlı kişi de ise hava yolları şişer, kaslar kasılır, aşırı mukus üretilir ve sonuç olarak kişi nefes almakta büyük zorluklar yaşayabilir.

Kurumsal Web Tasarım

Çocuklarda astım hastalığının görülmesinin birçok farklı sebebi bulunmaktadır. Genetik yatkınlık, polen- bahar alerjisi, soğuk algınlığı,  solunum yolu enfeksiyonu, akciğer iltihabı, bazı besinlere karşı alerjik bir yapıya sahip olma, küçük yaştan itibaren sigara dumanına maruz kalma gibi sebepler içermektedir. Bununla beraber çocuklarda astım hastalığının görülmesi hayatları boyunca farklı alanlarda zorluk yaşamalarına sebep olabilecek bir durumdur. Astım hastalığı, okul hayatını, uyku kalitesini ve günlük hayat aktivitelerini (spor, oyun gibi) düşürebilecek bir etkiye sahiptir. Bu yüzden kesinlikle bir uzman doktorlar görüşülmesi ve çocuğa uygun bir tedavi yöntemi belirlenmesi gerekmektedir. Bu noktada GOP Hastanesi uzman kadrosu ve geniş hizmet skalası sayesinde hastaların güvenebileceği bir oluşumdur.

Çocuklarda Astım Hastalığının Belirtileri

Her çocuk astım hastalığının bütün belirtilerini taşımayabilir. Belirtiler kişiden kişiye değişiklik gösterse de en çok uyku veya oyun sırasında ayrıca gülerken gözlemlenebilir.

  • Nefes darlığı
  • Nefes alıp verme sırasında ıslık sesi veya hırıltı
  • Şiddetli öksürük
  • Halsizlik, yorgunluk
  • Oyun veya spor yapmayı engelleyen nefes alma güçlüğü
  • Göğüs sıkışması veya göğüste ağrılar
  • Dinlenirken bile hızlı nefes alıp verme
  • Bazı çocuklardan astım hastalığının görülme sebebi olarak üst veya alt solunum yolu enfeksiyonu kaynaklı olabilmektedir.

Çocuk Astımında Nasıl Bir Tedavi İzlenmelidir?

Özellikle çocukların astım hastalığı ile ilgili herhangi bir belirti göstermesi halinde kesinlikle bir uzman doktora gözükmesi gerekmektedir. Her çocuk için farklı bir tedavi süreci olsa da çocukluk yıllarında görülen astım hastalığında doğru tedavi ile kişinin özellikle ergenlik yıllarında hastalığında ciddi azalmalar gözükmektedir. Astımın tek ve kesin bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Bu nedenle çoğu kişide astım hastalığı yaşam boyunca farklı sıklıklarla devam eder. Fakat uygun tedavi yöntemleri, doktor teşhisi üzerine düzenli kullanılan ilaçlar ve astım hastalığına göre düzenlenen bir yaşam stili ile çok rahat bir yaşam geçirmesi mümkündür. Çocuk astımı tedavi sürecinde doktor tarafından belirlenen ilaçları ne zaman ve hangi sıklıkla kullanılması gerektiği ile ilgili bilgilere muhakkak çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Ayrıca, çocuğunuzun astım teşhisi almasıyla beraber bu durumu okuluna, öğretmenine ve yakın çevrenize  bildirmek büyük bir öneme sahiptir. Bu sayede çocukların astım krizi yaşaması gibi durumlarda erken bir müdahale gerçekleştirme imkanı sağlayacaktır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.