Dolar 34,2319
Euro 37,0134
Altın 3.014,04
BİST 8.838,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 16°C
Açık
Afyon
16°C
Açık
Çar 18°C
Per 17°C
Cum 18°C
Cts 17°C

Çürük Diş Tedavisi Ankara: Çürük Oluşumunu Önlemek İçin Etkili Yöntemler

Çürük Diş Tedavisi Ankara: Çürük Oluşumunu Önlemek İçin Etkili Yöntemler
2

Diş çürükleri, dünya genelinde en yaygın ağız sağlığı sorunlarından biridir. Diş minesinin bakteriler ve asitler tarafından aşındırılması sonucunda ortaya çıkan bu problem, tedavi edilmediğinde ciddi ağrıya, enfeksiyona ve hatta diş kaybına yol açabilir. Neyse ki,  çürük diş tedavisi ile çürüklerin ilerlemesi durdurulabilir ve sağlıklı ağız yapısı korunabilir.

Kurumsal Web Tasarım

Diş Çürüğü Nedir?

Diş çürüğü, dişin sert dış yüzeyinde yani diş minesinde meydana gelen deformasyonlardır. Ağızdaki bakteriler, şeker ve karbonhidratlarla beslenir ve bu süreçte asit üretir. Bu asitler diş minesine zarar vererek zamanla minenin zayıflamasına hatta yıkılmasına neden olur. Eğer bu süreç kontrol altına alınmaz ise çürük daha derin katmanlara yayılabilir ve dişin iç yapısına kadar ulaşarak daha büyük sorunlara yol açabilir.

Diş çürükleri mutlaka önemsenmelidir. Çünkü diş çürüğü erken evrede fark edilip tedavi edilmez ise ilerleyen aşamalarda ciddi diş ağrısına, enfeksiyona ve diş kaybına yol açabilir. Bu nedenle, çürüğün erken dönemde tespit edilmesi ve tedavi edilmesi son derece önemlidir.

Diş çürükleri çoğu zaman kendini belli etmeden sinsi şekilde ilerler. Ancak zaman zaman bazı semptomlarla kendini belli ederek de ortaya çıkabilir. Peki, diş çürüğü belirtileri nelerdir? Özellikle sıcak, soğuk veya tatlı yiyecekler tüketildiğinde dişlerde oluşan hassasiyet çürük dişlerin en önemli belirtisidir. Ayrıca diş yüzeyinde görülen beyaz, kahverengi ya da siyah lekeler, özellikle derin çürüklerde rastladığımız diş ağrısı, ağızda kötü koku, çiğneme sırasında ağrı ya da rahatsızlık hissi de çürüyen dişlerin verdiği önemli sinyaller arasındadır.

Çürük Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş çürüğünün tedavi yöntemleri, çürüğün evresine ve dişin hasar derecesine bağlı olarak değişir. Çürüğün erken aşamalarında daha basit tedavi yöntemleri uygulanırken ileri aşamalarda daha kapsamlı tedaviler gerekebilir. Çürük tedavisinde en yaygın uygulanan yöntem olarak dolgular ön plana çıkar. Çürüğün diş minesini aşarak dentin tabakasına ulaştığı durumlarda, dolgu tedavisi yapılır. Diş hekimi, çürük kısmı temizledikten sonra, boşalan alanı dolgu materyali ile doldurur. Dolgu materyalleri genellikle kompozit reçine, amalgam veya porselen gibi malzemelerden yapılır. Bu malzemeler, dişe estetik ve işlevsel açıdan uyum sağlar.

Eğer diş çürüğü pulpa adı verilen dişin sinir ve damar dokusunu içeren kısmına kadar ilerlemişse çözüm için kanal tedavisi gereklidir. Bu durumda, dişin içindeki enfekte doku çıkarılır, kanal temizlenir ve doldurulur. Kanal tedavisi, dişi kurtarmak için son derece etkili bir yöntemdir. Çürük dişin tamamen çekilmesinden ise kanal tedavisi ile dişin işlevini sürdürmesini sağlamak kişi için büyük bir kazançtır.

Dişin büyük ölçüde zarar gördüğü durumlarda ise dolgu yeterli olmayabilir. Bu gibi durumlarda dişin üzeri kaplama ile örtülür. Kaplama dişi korur ve estetik bir görünüm sağlar. Diş kaplamaları porselen, seramik ya da metal destekli malzemelerden yapılır. Bu şekilde dişin hem estetik hem de işlevsel açıdan eski hâline dönmesi sağlanır.

Diş çürüğü çok ileri aşamalara geldiyse ve diş kurtarılamayacak durumdaysa maalesef dişin çekilmesi gerekebilir. Diş çekimi, son çare tedavi olarak kabul edilir ve genellikle dişin ciddi şekilde enfekte olduğu ya da çevresindeki dokulara zarar verdiği durumlarda uygulanır. Diş çekiminden sonra eksik dişin yerine implant ya da köprü gibi protez tedavileri yapılabilir.

Çürük Diş Tedavisi Ankara

Düzenli diş hekimi ziyaretleri çürüklerin erken tespit edilmesinde son derece önemlidir. Erken tespit edilen çürükler, daha basit ve ağrısız yöntemlerle tedavi edilebilir. Bu nedenle yaşam rutininiz arasında diş hekimi ziyaretlerini eklemeniz, ağız sağlığınıza büyük fayda sağlayacaktır.

Biz Dental Diş Kliniği, donanımlı klinik ortamı, hijyen hassasiyeti ve uzman kadrosu ile diş çürüklerinin önlenmesinde ve tedavisinde etkili çözümler sunar. Doğru teşhis ve tedavi yöntemleri ile hastalarının yüzünü güldürmeyi başaran kliniğimizde, profesyonel hekimlerden tedavi hizmeti almanız mümkündür.  Ağız sağlığı ihmal edilmeye gelmez! Çünkü diş sağlığı genel sağlığın önemli bir parçasıdır. Siz de sağlıklı bir ağız yapınız ve çürüksüz dişleriniz olsun isterseniz hemen bizimle iletişime geçebilir ve kendinizi uzman ellere bırakabilirsiniz.