Döküm Nedir? Faydaları Nelerdir?
Herhangi bir ürünün prototipini üretmek için pek çok yöntem kullanılmaktadır. Bu yöntemlerin arasında en eski olanı döküm işlemidir. İşlemde kullanılan en yaygın yöntem ise kum kalıba dökümdür. İşlem gerçekleştirirken mum gibi maddelerin çekme oranları hesap edilip, bir modeli hazırlanarak kalıp boşluğu oluşturulduktan sonra kum kalıp elde edilmektedir. Gaz boşlukları ile oluk(yolluk) belirlendikten hemen sonra malzemenin eritilmesiyle boşluğa dökülmektedir. Dökülme işlemi gerçekleştikten belli bir zaman sonrasında ürünün etrafında bulunmakta olan fazlalıkların alınmasıyla ürün ortaya çıkmış olur. Basınçlı, hassas, alçı, sürekli, santrifüj ile kokil gibi basınçlı döküm yöntemleri ise ihtiyaca ve sektöre göre kullanılmaktadır.
Dökümün Faydaları Nelerdir?
- Büyük endüstriyel tesislerden küçük ölçekli atölyelere kadar farklı ölçeklerden üretilebilmesi için uygundur. Kısacası; üretim hacmini kolaylıkla ölçeklendirebilme yeteneğine sahip olduğunu ifade edebiliriz.
- Detaylı ve karmaşık parçaların üretilmesine olanak tanımaktadır. Yani; çok daha karmaşık olan tasarımların gerçekleştirebilir, böylelikle farklı üretim yöntemlerinin maliyetli ve zor olabilecek parçalarının üretimini kolaylaştırmaktadır.
- Farklı metal ile alaşımların kullanılmasına izin vermektedir. Böylelikle, pek çok çeşitli malzemelerin özelliklerinden faydalanarak kendisine özgü parçaların üretilmesini sağlamaktadır.
- Dökümün işlemi, genel olarak bakıldığında diğer üretim yöntemlerine kıyasla daha ekonomik bir yöntemdir. Kalıbın hazırlığı gibi başlangıç maliyetleri yüksek olabilse de, büyük ölçekli üretimde birim maliyet genellikle düşmektedir.
- Karmaşık ve büyük parçaların nispeten çok kısa sürede üretilmesini sağlamaktadır. Bu da seri üretim süreçlerinde zaman avantajı sağlamaktadır.
- Tek parça halinde ve büyük parçaların üretiminde etkilidir. Bu durum da montaj işlemlerini azaltarak, parçanın dayanıklı olmasını artırabilir.
- Bu işlemde kullanılan malzemeler genel olarak geri dönüştürülebilir. Böylece, atık malzeme miktarını azaltacak ve sürdürülebilir bir üretim sürecine katkıda bulunacaktır.
Döküm Yöntemleri Nelerdir?
Kum Kalıba Serbest Döküm: Metal veya da alaşımların şekillendirilmesi için kullanılmakta olan yöntemdir. Bu yöntemde, daha önceden hazırlanmış olan metal veya alaşımların, bir kum kalıbına dökülerek istenilen şeklin alınmasını sağlamasıdır. Bu yöntem, genellikle çok daha karmaşık ve özel şekillerin üretilmesinde tercih edilmektedir.
Kokil Kalıba Serbest Döküm: Bu yöntem de metal veya alaşımların şekillendirilmesi için kullanılan yöntemdir. Önceden hazırlanmış olan bir metal kalıbın(kokil) kullanılmasıyla döküm işlemi gerçekleştirilmektedir. “Serbest döküm” kelimesi ise, erimiş olan metalin kalıba serbestçe dökülerek şekillendirildiğinden bu terimle ifade edilmektedir.
Alçak Basınç Döküm: Metal ve alaşımların dökülme işleminde kullanılan bir başka yöntemlerden birisidir. Bu işlem, düşük basıncın altında erimiş olan metalin kalıba dökülmesini içermektedir. Genel olarak yüksek kaliteli ve kompleks parçaların üretilmesinde tercih edilmekte olan endüstriyel döküm yöntemidir.
Yüksek Basınç Döküm/Enjeksiyon: Bu yöntemde, erimiş olan metalin, yüksek bir basıncın altında önceden hazırlanmış kalıba dökülmesiyle istenilen şekli almasıdır. Genellikle yüksek hassasiyet ve hızlı üretim gerektiren endüstriyel uygulamalarda tercih edilmektedir.
Döküm hizmetleri için web siteyi ziyaret edin! https://www.altundokum.com.tr/tr/