Dolar 34,3636
Euro 36,9715
Altın 2.982,79
BİST 9.170,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 14°C
Açık
Afyon
14°C
Açık
Cts 14°C
Paz 14°C
Pts 16°C
Sal 17°C

Dr. Yasin Şen: Kültür ve Eğitim

Dr. Yasin Şen: Kültür ve Eğitim

Kurumsal Web Tasarım

Bolu’nun Dörtdivan ilçesinde halk kültürü derlemeleri yaparken insanların kültüre bakış açısını yakından gözlemleme imkanım oldu. Fakat burada benim için dikkat çeken husus özellikle öğretmen ve öğrencilerdi. Buna göre özellikle öğrenciler ve öğretmenler tavır olarak üçe ayrılıyordu:

1) Derlemelere gönülden iştirak edenler, katkıda bulunanlar.
2) Yapılan işin önemini bilip yanımızda olanlar.
3) Yapılan faaliyeti küçümseyenler, gizliden veya açıktan bizimle dalga geçenler.

Burada söz konusu edilmesi gerekenler bence üçüncü gruptur. Ne yazık ki bu kişiler kültürün ne demek olduğunu bilmeyen, yılda birkaç kitabın kapağını bile kaldırmayan, devletin ve milletin istikbali için hayat memat meselesi olan KÜLTÜR hakkında neredeyse bir fikri olmayan, dişe dokunur hiçbir akademik çaba göstermeyen öğretmen ve öğrencilerdi. Bunlara yeri geldiğinde elimizden geldiği kadar işin önemini anlattık. Dinleseler de anlamadılar. Çünkü zihinleri popüler olanın tahakkümü altında idi. Ne yazık ki bunlar hayat hakkında ciddi bir muhakeme yeteneğinden de mahrum yaşıyorlar. Bunların bir kısmı ancak kitap yayınlanınca yapılan işin önemine ikna olabildi.

Bence üzerinde durulması gereken, geleceğe dâir ikaz veren bu öğretmen ve öğrencilere kültür ve onun önemi neymiş göstermek, uzun uzun anlatmak lazımdır. Çünkü eğitimde asıl olan öğrenciye kültür, ilim ve irfan kazandırmaktır. Onu ülkemiz ve insanlık için geleceğe hazırlamaktır. Eğitim şu an bunları yapamadığı gibi öğretmenler dahi Türk kültürünü temsil edemiyorlar. Çünkü talep etmiyorlar. Türkiye’de öğretmen ve öğrencilerin kitap okuma oranları çok düşük. Dolayısıyla bilgi ve insan yenilenmiyor. Okullardaki projeler ve diğer eğitim faaliyetleri herhangi ciddi bir sonuç alınamadan sona eriyor, rafa kaldırılıyor. Dostlar alışverişte görsün, vitrinde görünsün anlayışıyla yapılan şeylerden hiçbir sonuç alınamadığını kaybedilen bunca zaman ve enerji bize göstermedi mi?

Diyebilirim ki, eğitimin, öğretmenin ve öğrencilerin ne yazık ki kültür gibi bir derdi yoktur. Böyle hayati bir mesele insanların keyfine bırakılmış; gençlerimiz onların zihinlerini ve enerjilerini sömüren internet oyunlarının eline teslim edilmiştir. Şimdi burada sorma vaktidir: Bu kadar müessese, bina, öğretmen niçin vardır? Maalesef bu soruya dişe dokunur bir cevap vermek mümkün değil. Oturup konu üzerinde ciddî ciddî kafa yormalı, artık günü kurtarma zihniyetinden kurtulmalı, eğitim kurumlarını ülkenin kalifiye eleman ihtiyacını karşılayan müesseseler hâline getirmeli ve gençleri onlara şahsiyet veren zengin kültürümüzle tanıştırmalıyız. Bu boşluk ancak böyle giderilebilir.

Dr. Yasin Şen
YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
28 Şubat 2023 21:28
7 Kasım 2023 19:20
17 Kasım 2021 03:14
7 Aralık 2021 04:08
18 Aralık 2021 16:21
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.