Dolar 34,5300
Euro 36,1617
Altın 2.967,26
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 17°C
Parçalı Bulutlu
Afyon
17°C
Parçalı Bulutlu
Cum 16°C
Cts -2°C
Paz -1°C
Pts 1°C

Dünyada parmakla gösteriliyor… Çöp olarak çıktığı eve elektrik olarak dönüyor!

Dünyada parmakla gösteriliyor… Çöp olarak çıktığı eve elektrik olarak dönüyor!
2

[ad_1]

Kurumsal Web Tasarım

SAKARYA (İGFA) – Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından atıkların bertarafıve katma değere dönüşmesi için hayata geçirilen SEKAY projesi binlerce kişinin kullanımını karşılayan enerjiyi üretiyor. 

Gelecek nesillere daha yeşil bir dünya bırakmak, tüketim kültürünün neden olduğu olumsuzlukları minimum seviyeye indirmek ve dünyanın içinde bulunduğu enerji kıtlığında Türkiye’yi dışa bağımlılıktan kurtaracak bir örneği teşkil etmek için faaliyete alınan Sakarya Katı Atık Entegre Tesisinde (SEKAY) bugüne dek milyonlarca kWhelektrik enerjisi ekonomiye kazandırıldı. Ayrıca bu tesiste cam, metal, kâğıt ve plastik atıklar da ayrıştırılarak hammadde olarak ikinci kez tüketime kazandırılıyor.

Sakarya’da sokaklarda bulunan her çöp tenekesine bırakılan çöp bu tesise gelerek geri dönüşümün bir parçası oluyor.

Tesise 16 ilçeden günlük toplam bin ton çöp geliyor. Bu da Sakarya’da her vatandaş günlük ortalama 1 kilogram çöp meydana getirdiğini gösteriyor. Bu çöpler katı atık entegre tesisinde işlenerek geri dönüşüme, enerjiye ve gübreye dönüştürülüyor. Çöp olarak nitelendirilen her şey tüketim odaklı yaşamda ikinci kez nitelik kazanıyor. Bu sayede çöpler, tekrar ekonomiye kazandırılmış oluyor.

Sıfır atık projesi kapsamında hayat geçirilen SEKAY ile bir yandan enerji üretilerek bir yandan da üretim döngüsüne tekrar kazandırılan hammadde ile şehrin katma değer üretimi artıyor. Buraya gelen günlük bin ton çöp öncelikle ayrıştırma merkezimize gidiyor ve burada cam, kâğıt, plastik, organik atıklar olmak üzere ayrıştırılıyor.

Gelen çöplerin yüzde 30’luk kısmı zemini mebran ve dere çakılı ile örtülü olan düzenli depolama sahasında muhafaza edilip çürütülerek borularla metan gazı elde ediliyor. Zeminde serili olan mebran ve dere çakılı sayesinde toprağa sızıntı engellenerek çöpün toprağı ve dolayısıyla çevreyi kirletmesi engelleniyor. Kalan yüzde 70’lik kısımdan ayrıştırılan cam, kâğıt, metal ve plastik geri dönüşüm ile hammadde olarak yeniden piyasaya geri dönüyor.

BİNLERCE KİŞİNİN ENERJİSİ

İnsanı merkeze alan bir anlayışla hareket eden, çevre projeleriyle ülkenin örnek gösterilen belediyelerinden biri olan Sakarya Büyükşehir Belediyesi, SEKAY projesi ile14,04 MW/h üretim kapasitesi ile bugüne dek milyonlarca kWh elektrik enerjisini çöpten üretti. Binlerce kişinin günlük elektrik tüketimini karşılayan tesis, fosil yakıtların çevre kirliliği oluşturarak gösterdiği performansa karşılık, karbon emisyon salınımını asgari seviyelerde tutarak çevreci bir üretim örneği oluyor. Bu proje, Türkiye genelindeki tüm yerel yönetimler ve dünyanın dört bir yanındaki belediyeler tarafından yakından inceleniyor.

[ad_2]