Dolar 35,2311
Euro 36,6765
Altın 2.958,40
BİST 9.626,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 8°C
Yağmurlu
Afyon
8°C
Yağmurlu
Sal 6°C
Çar 8°C
Per 6°C
Cum 6°C

Ebru sanatını yapraklar ve lületaşıyla buluşturuyor

ESKİŞEHİR’İN TARİHİ KURŞUNLU KÜLLİYESİ’NDE YILLARDIR EBRU SANATINI İCRA EDEN SANATÇI, YAPRAKLARA VE LÜLETAŞINA EBRU UYGULAYARAK SIRA DIŞI TASARIMLAR ORTAYA KOYUYOR.

Ebru sanatını yapraklar ve lületaşıyla buluşturuyor
2

Eskişehir’in tarihi Kurşunlu Külliyesi’nde yıllardır ebru sanatını icra eden Meral Arpa, yapraklara ve lületaşına ebru uygulayarak sıra dışı tasarımlar ortaya koyuyor.

Kurumsal Web Tasarım

Yaklaşık 13 senedir ebru sanatı çalışmaları yapan Meral Arpa’nın yenilikçi yaklaşımı oldukça ilgi görüyor. Yeni tasarımlara, Kurşunlu Külliyesi’nin el sanatları çarşısında bahçeden topladığı yapraklara ebru uygulayarak başladığından bahseden sanatçı, yapraklarla uzun yıllar yaptığı çalışmalar süresince devamlı olarak yeni fikir arayışlarını da sürdürdüğünü belirtti. Zamanla ürünlerinin dayanıklılığını artırmaya yönelik denemeler yaptığını söyleyen Arpa, “Biz 2009’da dönemin belediye başkanının projesiyle Kurşunlu Külliyesi el sanatları çarşısını kurduk. Ben orada ebru sanatları atölyesinde çalışmalar yapıyordum. Farklı ne yapabilirim diye düşünmeye başladım. Düşünürken yaprakların üzerine ebru sanatını uygulama fikri aklıma geldi ve ben bahçeden topladığım yapraklara ebru sanatını uygulayıp ayraç haline getirdim. Bu çok ilgi gören bir çalışma oldu. Yıllarca da ilgi gördü. İlk zamanlarda kapladığım yapraklarda çürüme oluyordu. Zamanla bu sorunu da çözdüm. Çürümeyecek ve canlılığını yitirmeyecek şekilde kendi yöntemlerimle kuruttum, kapladım uçlarına da minik yapraklar takarak ayraç haline getirdim”

“Eskişehir’de yaşayıp lületaşıyla tasarım yapmasam olmazdı”

Sanatçı Arpa, “Tabi Eskişehirliyim ve Eskişehir’de yaşıyoruz. Öyle olunca da buraya özgü lületaşına ebru yapmasam olmazdı. Lületaşının özellikleri ebru uygulamaya çok müsait. Ben her zaman lületaşının kâğıdın taş hali olduğunu söylüyorum. Çünkü beyaz renkte, hafif ve emici özelliği olan bir taş. Yani üzerine ebru uygulanabilmesi için gerekli bütün özellikleri taşıyor. Bu şekilde lületaşlarının üzerine ebru sanatını uygulayarak kolye, küpe, tespih yaparak satıyorum. Yine bu da çok ilgi gören bir çalışma oldu” dedi.

“13 Yıllık odalarımızı tahliye ettik”

Sanatçı Meral Arpa, Odunpazarı Belediyesi kararıyla geçtiğimiz haftalarda, hat ve ney sanatçısı ile birlikte 13 yıl çalışmalarını sürdürdükleri külliyedeki odalarından üzülerek tahliye edildiklerini de ifade etti. Arpa, külliyeden ayrılmalarının ardından, diğer çıkartılan arkadaşlarıyla sanatını külliyenin üst sokağındaki kafelerinde icra etmeyi sürdürdüklerini anlattı.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.