Dolar 34,3732
Euro 36,7920
Altın 2.971,29
BİST 9.184,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 14°C
Açık
Afyon
14°C
Açık
Cts 14°C
Paz 14°C
Pts 16°C
Sal 17°C

En “Kötü” Olmak İçi̇n Tasarlanan Robotlar Bi̇ri̇nci̇li̇k İçi̇n Savaştı

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİNDE ÖĞRENCİLER TARAFINDAN DÜZENLENEN “HEBOCON” YARIŞMASINDA, KATILIMCILAR KENDİLERİNE VERİLEN HURDA MALZEMELERDEN YAPTIKLARI ROBOTLAR İLE BİRİNCİLİK İÇİN SAVAŞTILAR.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde öğrenciler tarafından düzenlenen “HEBOCON” yarışmasında katılımcılar kendilerine verilen hurda malzemelerden yaptıkları robotlar ile birincilik için yarıştı.

Kurumsal Web Tasarım

Türkiye’de ikincisi, Eskişehir’de ise ilki düzenlenen hurda robot yarışmasında farklı üniversitelerden katılım sağlayan öğrenciler en güçlü robotu yapmak için ter döktü. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) ESOES Kulübü tarafından düzenlenen “HEBOCON” adlı yarışmada, katılımcılara oyuncak parçaları ve kırtasiye ürünleri verilerek en kötü ve basit robotlar yapmaları istendi. Toplam 16 takımın katıldığı yarışmada, bir buçuk saatlik sürede yapılan robotlar ringde boy gösterdi. Ayakta kalan son robotun kendilerininki olması için uğraşan öğrenciler, basit malzemeler ile savaşçı robotlar tasarladı. ESOGÜ’den “Pulsar” isimli takım yarışmanın şampiyonu ve bin liralık ödül çekinin sahibi olurken, Berbots isimli takım ise ikinci oldu.

“Bizimki ise tam tersine giden bir yarışma”

ESOGÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği son sınıf öğrencisi ve aynı zamanda ESOES Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı olan Server Karahan Sarıkaya, düzenlenen yarışma hakkında, “Burada Türkiye’de ikinci, Eskişehir’de ise daha ilk defa olan bir hurda robot etkinliği düzenliyoruz. Dünyada ve ülkemizdeki robot yarışmaları aldı başını gidiyor, çok teknolojik yarışalar yapılıyor. Bizimki ise tam tersine giden bir yarışma. Yarışmacı takımların çok basit parçaları var. Sadece pilleri ve motorları var, kendilerine oyuncak parçaları ve kırtasiye ürünleri verdik. Bir buçuk saatlik bir süreleri var. Yapabildikleri en basit hareket eden robotu yapıyorlar ve yarışmaya çıkıyorlar. Bu bir buçuk saatin sonunda 16 takım, yani toplam 64 kişi robotlarını yarıştırıyor olacaklar. Farklı farklı üniversitelerden katılımcılarımız var. OTDÜ, Hacettepe ve Osmangazi Üniversitesi’nden gelen takımlar var. Bu takımlar robotlarını yaptıktan sonra, bir ringimiz ve birbirlerini ringden atma üzerine yarışıyor olacaklar. Birbirlerini ringin üzerinde ittirip puan kazanmaya çalışacaklar. Bugün iki farklı ödülümüz var, birinciye ve en iyi tasarımı yapan takıma olacak şekilde. Yarışmamızın birincisi bin liralık bir hediye çeki kazanacak, en iyi tasarımı yapan takım ise 500 liralık bir hediye çeki kazanacak” dedi.

“Öncesinde biraz video izleyerek bilgi edindik”

ESOGÜ Bilgisayar Mühendisliği ikinci sınıf öğrencisi İrem Dehri, yarışmaya video izleyerek hazırlandıklarını söyleyerek, “Bu yarışmayı duyduk ve hemen katılalım dedik. Dörtlü bir kız takımı olarak böyle bir şey ortaya koyduk. Aslında çok ani oldu, biraz video izleyerek bilgi edindik. Aracımızın büyük ve dengeli olması gerektiğini öğrendik. Buraya gelip malzemeleri görünce ‘orayı şöyle, burayı böyle yapabiliriz’ diyerek olay anında gelişen bir şekilde robotumuzu hazırladık. Kız takımı olduğumuz için de robotumuzun etrafını bebeklerle süsledik” ifadelerini kullandı.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.