Dolar 35,1816
Euro 36,6919
Altın 2.970,93
BİST 9.939,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 8°C
Yağmurlu
Afyon
8°C
Yağmurlu
Sal 6°C
Çar 7°C
Per 6°C
Cum 7°C

Erendor: “Sahurda posa içeriği yüksek gıdaları tüketmek, sağlıklı beslenmek için önemlidir”

Erendor: “Sahurda posa içeriği yüksek gıdaları tüketmek, sağlıklı beslenmek için önemlidir”
2

Kilis Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Gökmen Erendor, Ramazan Ayında sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda uyarılarda bulundu.

Kurumsal Web Tasarım

KİLİS (İGFA)- Ramazan ayında, yeterli ve dengeli beslenme için en az 2 öğünün tamamlanması ve sahur öğününün atlanmamasının gerekliliğine değinen Kilis Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Gökmen Erendor, “Sahura kalkılmaması ya da sahurda sadece su içilmesi beslenme açısından yeterli olmayacak ve zararlı olacaktır.” dedi.

Erendor, “Sahurda zeytin, peynir, kepekli ekmek, süt veya yoğurt, reçel, çorba, sebze yemeği ve yoğurttan oluşan posa içeriği yüksek gıdaları tüketmek sağlıklı beslenmenin sağlanması adına önemlidir. Gün içinde su kaybının önlenmesi için özellikle sahurda sıvı alınması önemlidir.” diye konuştu.

İFTARDA BESLENME 

Ramazan ayında özellikle iftar yemeklerinde tatlı ve hamur işlerine ağırlık verilmemesi gerektiğine değinen Dr. Gökmen Erendor, “Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra aralıklı ve küçük porsiyonlar şeklinde beslenilmesi, kavrulmuş, kızartılmış yemeklerden uzak durulması da sağlıklı beslenme adına önem taşımaktadır. Hem enerji veren hem de kan şekerini hızlı bir şekilde yükselten beyaz ekmek, pirinç pilavı, kızarmış patates gibi yiyecekler yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek vb. tercih edilmesi sağlıklı beslenme için önemlidir.” ifadesini kullandı.

SIVI TÜKETİMİNE DİKKAT!

Sıvı tüketimine muhakkak dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Erendor, “Ramazan ayında sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak artan terleme su ve mineral kaybına yol açarak, bayılma, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemlerini ortaya çıkarmaktadır. Sıvı eksikliğinin olmaması için günde ortalama en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) su içilmesinin, Ramazan ayında sıvı ihtiyacını da karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve-sebze suları vb. sık sık tüketilmesine özen gösterilmelidir. Ayrıca, Ramazan ayında iftardan 1-2 saat sonra kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olacaktır.” ifadelerini kullandı.

KRONİK HASTALIĞI OLANLAR DİKKAT!

Kronik hastaların bu ayda çok dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Kilis Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Gökmen Erendor, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:

“Uzun süre açlık nedeniyle kan şekeri düşmesi, baş ağrısı, üşüme, tansiyon düşüklüğü veya yüksekliği, uyku hali ve kabızlık sık görülmektedir. Sağlık açısından risk altında olan ve belli aralıklarla ilaç kullanması gereken diyabet, kalp damar, böbrek, tansiyon vb kronik hastalık hastaları ile gebe ve emzikli kadınların hekimlerine danışmadan oruç tutmamaları gerekmektedir. Hayırlı Ramazanlar”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.