Eski̇şehi̇rde 44 Çeşi̇t Yerli̇ Ve Mi̇lli̇ Tohum Yeşerecek
“YERLİ VE MİLLİ TOHUMLARIMIZIN ULAŞMADIĞI ÇİFTÇİ KALMASIN” SLOGANINDAN YOLA ÇIKARAK TARIM VE ORMAN BAKANLIĞINCA HAZIRLANAN YERLİ VE MİLLİ ÇEŞİTLERİN YAYGINLAŞTIRILMASI PROJESİ KAPSAMINDA ESKİŞEHİR İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜNCE İLİMİZDE TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜKLERİ İLE TÜRKİYE TOHUM SANAYİCİLERİ VE ÜRETİCİLERİ ALT BİRLİĞİ (TSÜAB)’NE ÜYE TOHUM ÜRETİM FİRMALARI TARAFINDAN TESCİL ETTİRİLEN YERLİ VE MİLLİ ÇEŞİTLERİN 2022-2023 ÜRETİM SEZONUNDA DEMONSTRASYON ÇALIŞMALARINA BAŞLANMIŞTIR.
“Yerli ve Milli Tohumlarımızın Ulaşmadığı Çiftçi Kalmasın” sloganından yola çıkarak Tarım ve Orman Bakanlığınca hazırlanan Yerli ve Milli Çeşitlerin Yaygınlaştırılması Projesinde Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce 2022-2023 üretim sezonu demonstrasyon çalışmaları başladı.
Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada: “Tarım ve Orman Bakanlığı ile TSÜAB arasında 2019 yılında imzalanan protokolünde faaliyet gösteren Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlükleri ile TSÜAB’ a üye tohum üretim firmaları tarafından tescil ettirilen yerli ve milli çeşitlerin çiftçilere benimsetilmesi amacıyla çiftçi şartlarında demonstrasyon çalışmaları yürütülmektedir. Eskişehir genelinde bu projesinde arpa ve buğday başta olmak üzere aspir, mısır, biber, domates, kavun gibi toplam 44 çeşitte demonstrasyon çalışmaları planlanmış olup kışlık ekilişi yapılacak olan arpa ve buğday çeşitlerinin tohumlukları çiftçilere ulaştırılmıştır. Alpu ve Sivrihisar ilçelerinde kışlık ekim çalışmaları tamamlanmıştır. Yazlık ekilişi yapılacak olan tohumlukların da çalışmaları devam etmektedir. Eskişehir’de yürütülen bu denemeler ile Tarım ve Orman Bakanlığı Araştırma Enstitüleri ve TSÜAB’ a üye özel sektör firmaları tarafından tescil ettirilen yerli ve milli çeşitler çiftçilere tanıtılmış olacak ayrıca denemelerin kurulu olduğu köylerde çiftçilere yönelik bilgilendirme çalışmaları yürütülecektir. Bölge çiftçilerinin de yakından takip ettiği demonstrasyon çalışmalarının kontrolleri tarla sahipleri ve teknik personel tarafından yapılmaktadır” ifadelerine yer verildi.