Dolar 34,4872
Euro 36,4992
Altın 2.946,36
BİST 9.031,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 17°C
Parçalı Bulutlu
Afyon
17°C
Parçalı Bulutlu
Cum 16°C
Cts -2°C
Paz 0°C
Pts 1°C

Eski bilgisayarınızı ucuz maliyetle hızlandırın!

Eski bilgisayarınızı ucuz maliyetle hızlandırın! Günümüz koşullarında dolar ve Euro kurunun yüksek olması sebebiyle bilgisayar ve laptop fiyatları hayli yüksek. İyi bir bilgisayar almak istersek eğer 10 bin tl gibi bir rakamı gözden çıkarmamız gerekmekte. Fakat bütçem o kadar değil elimde eski bir bilgisayarım var bu bana yeter ama ben bu bilgisayarım biraz daha hızlı olsun hızlı açılsın ve uygulamalar oyunlar filmler vs. daha hızlı açılsın bana yeter diyorsanız bu yazım tam size göre, sonuna kadar okumanızı tavsiye ederim. eski , yavaşlamış yani hantallaşan bilgisayarınızı ( diz üstü yada masa üstü olur fark etmez ) ucuz maliyetle hızlandırmanın bir yolu var.

Kurumsal Web Tasarım

İşte kritik bilgiler

Bunun için 2 yada en azından 1 parçaya ihtiyacımız var. Bu parça olmazsa olmaz olan 1. Parçamız hard disk 2. Parça ise ram’dır. Önceliğimiz hard disktir çünkü bilgisayarın en yavaş parçası odur. bilgisayarda verileri kalıcı olarak sakladığımız ve işletim sistemimizin (windows 7-8-10-11, macos , pardus gibi ) kurulu olduğu parçadır. Geleneksel hard disklerimizin içinde cd benzeri bir parça bulunur sürekli döner ve bu parçayı okuyan bir kafa vardır bu kafa ileri geri hareketler yaparak diskimizi okur ve yazar. Dolayısıyla az da olsa sesli olarak çalışır ve yavaştır. Darbelerden etkilenir bozulma ihtimali de yüksektir ( şahsen 3 tane hard diskim bozuldu , içindeki veriler de gitti kurtaramadım ) . Hard disk İçindeki verilerimiz de artıkça (ek programlar yükleme , dizi , film atmak vs.) zamanla iyice dolar ve yavaşlar. Bu da bilgisayarımızı dakikalar süren bir açılış süresine mal olur. Hatta bazı bilgisayarların 5 ila 10 dakika süren açılış sürelerine şahit oldum. Bunun çaresi ise SSD’lerdir.

SSD’lerin inanılmaz hızı!

SSD’ler normal hard disklere oranla 10 kata kadar daha hızlı olup bilgisayarınıza taktığınız zaman maksimum bir verim elde edersiniz. İçinde cd benzeri bir şey yoktur o yüzden sesizdir. Yapı olarak USB flash belleklere benzer aynı mantıkla çalışır. Darbelere karşı dayanıklıdır, kolayca bozulmazlar. SSD’ler , 500-580 mb kadar varan bir okuma-yazma hızına karşın eski tip hard disklerimiz 70-100 mb arasında ortalama bir okuma-yazma hızları vermekteler. Aşağıdaki fotodan da hız farkı bariz olarak belli olmaktadır.

10 bin lira yerine 200 lira ödeyin!

Biraz da maliyetinden bahsedecek olursak eğer 120 GB SSD sizin bence işinizi görecektir. Bu da günümüzde marka ve modele bağlı olarak ortalama 200 TL’ye yakın rakamlarda satılmaktadır. Tabi ki daha da yüksek kapasitede de alabilirsiniz fakat kapasite artınca fiyat de artacaktır. Şahsi fikrim 10 bin TL vermek yerine 200 TL gibi rakam bilgisayarınızı hızlandırmak için gayet mantıklı bir seçim olacaktır. Ayrıca eski hard diskinizi de çöpe atmıyoruz tabi ki, ona da harici bir hard disk kutusu alarak kendisini taşınabilir bir USB hard diske çevirebilir yada CD okuyucu kısmına sökerek onu yerine hard disk okuyucu kutu takıp içine hard diskimizi yerleştirsek aynı anda 2 adet hard diskimiz olmuş olur. burada tercih size kalmış ya bir USB bellek misali bir harici hard diskimiz olacak ya da CD okuyucu kısmını iptal edip onun yerine çift hard diske sahip olacağız. Benim tercihim çift hard diskten yana oldu şahsen kendi bilgisayarımı o şekilde yaptım.

Bir de SSD ye göre daha hızlı daha küçük daha hafif olan bir teknolojiden bahsedersek eğer o da m.2 SSD’lerdir. Normal SSD’ler sata3 bağlantısı ile bilgisayarımıza bağladığımız için satanın bize sunduğu maksimum hız saniyede 600mb olan hızdır. Bu hızı aşmamız mümkün değildir. Fakat m.3 SSD’ler öyle değildir.

10 saniye yerine 1 saniyede kopyalayın!

Bağlantı için Pci Express veri yolunu kullanırlar ve onu takmak için de ana kartta ayrıca bir yuvaya ihtiyaç duyarlar. Pci veri yolu sataya göre hayli yüksek olduğu için normal SSD’lerden alamayacağımız hızları m.2 SSD ile almamız mümkün olabiliyor. Sata bağlantısı ile maksimum saniyede 600 MB’ye kadar çıkan SSD hızımız pci Express bağlantısı ile ile saniyede 16 GB’ye kadar çıkabiliyor ancak günümüzde çıkmış olan m.2 SSD’ler henüz o kadar hızlı değil yine de saniyede 7-8 GB veri okuma yazma hızlarına kadar ulaşabilmekteler. Bir örnek verecek olursak eğer: 5 gigabayt boyutunda bir filmi kopyalamak SSD ile ortalama 10 saniye sürerken m.2 SSD ile 1 saniye yada daha kısa sürebilir tabi bu m.2 SSD hızına da bağlıdır. Şunu unutmamak gerek m.2 SSD’leri kullanabilmemiz için ana kartımızda onun için yapılmış yeri olması gerekir. Yeni ana kartlar da artık onun yeri oluyor ve kolaylıkla takıp kullanılabiliyor fakat eski bir masaüstü bilgisayara takabilmemiz de bir yolu bulunuyor onun için pci yuvasına uygun bir dönüştürücü kart alarak da kullanabiliriz.

Sanırım ilk kısımlarda dediğim 1. Parçamız olan hard disklerden çok bahsettim, 😊 şimdi gelelim 2. Parçamıza. 2. Parçamız ise ram belleklerdir. Ram bellekler de bilgisayarımız açtıktan sonra işimize çok yaracak olan parçadır. Günümüzdeki telefonlar bile 6 yada 8 GB RAM’li olarak üretilmektedir hatta oyuncu telefonlarının RAM’leri daha fazladır. Çünkü bir bilgisayar oyunu yada bir internette gezinme gibi bir faaliyet yaptığımız zaman işlemcimiz, bilgisayarımızın hard diskindeki verileri rama yönlendirir.

Donma olmadan nasıl oyun oynarız?

Ram, hard diske göre çok daha hızlı bir parça olduğu için ram kapasitesi ne kadar büyük olursa o kadar bize oyun program ve uygulama açma imkanı sunar ve bilgisayarımızda kasma donma olmadan rahatça kullanmamızı sağlar. Özellikle internette gezerken yeni sayfalar yada sekmeler açtığımız zaman ram belleğimiz dolmaya başlar. Full dolduğu zaman ise çok yavaşlar neredeyse işlem yapamaz hale gelirler. Dolayısıyla ram bellek de bize bilgisayarımızı rahatça ve kasma , donma olmadan kullanmamız için gerekli olan önemli bir parçadır. Benim önerim ise minimum 2 yada mümkünse 3 GB kapasite bir rami olan bilgisayara sahip olmamız. Eğer bilgisayarınızdaki ram miktarı dediğim rakamlardan düşükse eski bilgisayar için bu RAM’leri sıfır bulmak mümkün değildir. Çünkü artık üretilmiyor o yüzden bilgisayarcılardan varsa eğer 2. El bulup bilgisayarımıza uygun olan rami takmamız dolayısıyla ram kapasitesini arttırmanızı öneririm. Bilgisayarın ram miktarını öğrenmek ise basittir masaüstündeki bilgisayarım simgesine mousenin sağ tuşu ile tıklayıp açılan menüden özellikler dediğimiz zaman orda yüklü bellek miktarını yani rami görebilirsiniz.

Kendi bilgisayarımdan da bahsedecek olursam eğer 120 GB’lik bir SSD sahibim işletim sistemim ve gerekli olan programlarım ( Word, excel gibi ofis programları, Google chrome – opera gibi internet girme programları, sıklıkla kullandığım uygulamalar vs. ) onun içinde yüklü diğer verilerim fotoğraf, video , film gibi onlar ise normal hard diskimde yüklü bilgisayarım 10 saniye içinde açılmakta. Ram belleğim ise 16 gb. Aynı anda 2 bilgisayar oyunu açıkken internete girebiliyorum hiçbir kasma yada donma olmadan. Şayet ram yetersiz olsa değil 2 oyun internette rahatça gezemeyiz bile sürekli donar, kitlenir…

Okuduğunuz için teşekkürler. Daha fazla bilgi ve destek almak isteyen sosyal medya hesabımdan bana ulaşabilir.

Fatih Rüştü Pınar

Eğitimci Yazar Fatih Rüştü Pınar
YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.