Dolar 35,6920
Euro 37,4844
Altın 3.181,25
BİST 10.102,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 8°C
Hafif Yağmurlu
Afyon
8°C
Hafif Yağmurlu
Cts 8°C
Paz 10°C
Pts 12°C
Sal 12°C

Eso Başkanı Kesi̇kbaş İki̇nci̇ Çeyrekteki̇ Yüzde 7,6 Büyümeyi̇ Değerlendi̇rdi̇

ESKİŞEHİR SANAYİ ODASI (ESO) YÖNETİM KURULU BAŞKANI CELALETTİN KESİKBAŞ, TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU (TÜİK) TARAFINDAN AÇIKLANAN BÜYÜME RAKAMLARIYLA İLGİLİ DEĞERLENDİRMELERDE BULUNDU. TÜRKİYE EKONOMİSİNİN 2022 YILININ İKİNCİ ÇEYREĞİNDE YÜZDE 7,6 BÜYÜYEREK HEDEFLENEN ORANLARIN ÜZERİNE ÇIKILDIĞINI İFADE EDEN KESİKBAŞ, EKONOMİNİN YILIN İLK YARISI BOYUNCA GÜÇLÜ BÜYÜME PERFORMANSINI KORUMAYI SÜRDÜRDÜĞÜNÜ BELİRTTİ.

Eso Başkanı Kesi̇kbaş İki̇nci̇ Çeyrekteki̇ Yüzde 7,6 Büyümeyi̇ Değerlendi̇rdi̇
2

Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Kesikbaş, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan büyüme rakamlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Türkiye ekonomisinin 2022 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 7,6 büyüyerek hedeflenen oranların üzerine çıkıldığını ifade eden Kesikbaş, ekonominin yılın ilk yarısı boyunca güçlü büyüme performansını korumayı sürdürdüğünü belirtti.

Kurumsal Web Tasarım

Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen özellikle sanayicilerin ve ihracatçıların yüksek performansıyla ülke ekonomisinin dirençli görünümünü koruduğunu söyleyen ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, imalat sektöründe gerçekleşen yüzde 7,8 büyümenin bir gösterge olduğunu ve sanayi sektörünün büyüme içindeki payını artırdığını ifade etti. Yaşanan büyüme rakamlarının ümit verici olduğunu belirten Kesikbaş, bununla birlikte tekrar bir durağanlaşma sürecine girilmemesi için tedbirlerin alınması gerektiğini vurguladı.

“Finansmana erişim kolaylaştırılmalı”

Açıklanan rakamlar içerisinde en büyük büyümenin yüzde 26 ile finans sektöründe olduğunu söyleyen Kesikbaş, burada elde edilen kârların özellikle yeni yatırımlar, istihdam ve ihracat için sanayiciye uygun koşullarda finansman kaynağı olarak dönmesi gerektiğini belirtti. Avrupa’dan gelen resesyon haberleri ile birlikte Türkiye İmalat PMI verilerinin ihracatta oluşturabileceği olumsuzluklara karşı hazırlıklı olunması gerektiğini ifade eden Kesikbaş, sanayinin güncel sorun ve beklentilerinin karşılanması için başta bankalar olmak üzere tüm aktörleri sorumluluk almaya beklediklerini belirtti.

Finans sektörü yüzde 26, sanayi yüzde 7,8 büyüdü

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) 2022 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 7,6 arttı. GSYH’yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde; finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 26,6, hizmet faaliyetleri yüzde 18,1, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri yüzde 11,0, sanayi yüzde 7,8, bilgi ve iletişim faaliyetleri yüzde 5,3, gayrimenkul faaliyetleri yüzde 4,1, diğer hizmet faaliyetleri yüzde 1,9 ve kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 1,7 arttı. Tarım, ormancılık ve balıkçılık yüzde 2,9, inşaat sektörü ise yüzde 10,9 azaldı.

Üretim yöntemiyle Gayrisafi Yurt İçi Hasıla 2022 yılının ikinci çeyreğinde cari fiyatlarla bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 114,6 artarak 3 trilyon 418 milyar 967 milyon TL oldu. GSYH’nin ikinci çeyrek değeri cari fiyatlarla ABD doları bazında 219 milyar 335 milyon olarak gerçekleşti.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.