Dolar 34,5193
Euro 36,0063
Altın 3.003,45
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon -1°C
Hafif Kar Yağışlı
Afyon
-1°C
Hafif Kar Yağışlı
Pts 1°C
Sal 3°C
Çar 6°C
Per 8°C

Geleceğini Kuran Genç Kadınlar Projesi’ne rekor katılım

Geleceğini Kuran Genç Kadınlar Projesi’ne rekor katılım
2

Ne eğitimde ne istihdamda yer alan genç kadınların sorun ve ihtiyaçlarını gündeme taşımayı amaçlayan Geleceğini Kuran Genç Kadınlar projesinin Adana’da düzenlenen son yerel paydaş toplantısı kurumlardan rekor katılım ile gerçekleşti.

Kurumsal Web Tasarım

ADANA İGFA- 29 Nisan 2022, Adana – Türkiye’de ne eğitimde ne istihdamda (NEET) yer alan yaklaşık 3,5 milyon genç kadının karşılaştığı zorlukları anlamaya ve çözüm geliştirmeye odaklanan “Geleceğini Kuran Genç Kadınlar” projesinin saha ziyaretleri İzmir ve Diyarbakır’dan sonra Adana ile devam etti. Projenin pilot illeri arasında yer alan Adana’da gerçekleştirilen üçüncü yerel paydaş toplantısında, Adana’daki ne eğitimde ne istihdamda yer alan genç kadınlar ile ilgili durum değerlendirilmesi yapıldı ve paydaşların görüşleri alındı.

Ülkemizde 18-29 yaş arasındaki ne eğitimde ne istihdamda yer alan genç kadınların sorunlarını gündeme taşımayı ve bu sorunlara yönelik mekanizmalar geliştirmeyi amaçlayan proje kapsamında Adana’da düzenlenen yerel paydaş toplantısına Adana Valiliği, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sabancı Vakfı, UNDP Türkiye, kamu kurum ve kuruluşları, sanayi ve ticaret odaları, sivil toplum kuruluşları (STK) ve üniversitelerden temsilciler katıldı. 

Adana’da gerçekleştirilen istişare toplantısında konuşan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü Genel Müdürü Gülser Ustaoğlu, “Dünyada olduğu gibi ülkemizde de çeşitli sosyal ve ekonomik sebeplerle eğitim ve istihdam fırsatlarından yararlanamayan gençler bulunuyor, genç işsizliği giderek artıyor ve ülkeler bu meseleyi önceliklendiriyor. Günümüzde genç işsizliği kadar önemli ancak ondan daha derin ve karmaşık bir bağlamı içeren, gençlerin sosyal hayattaki ve işgücü piyasasındaki durumlarını tanımlayan ne eğitimde ne istihdamda olan gençler olgusu ile karşı karşıyayız. NEET nüfus grubunda yer alan gençlerin farklı ihtiyaçları gözetilerek, kapsamlı politika ve stratejilerin oluşturulması çok önemli. Nitekim, Ülkemizin kalkınma vizyonunu ortaya koyan üst politika belgesi 11. Kalkınma Planı’nda 2023 yılına kadar genç istihdam oranının %39,5’e yükseltilmesi hedefi bulunuyor. Bugünkü istişare toplantımızın konusu olan ‘Geleceğini Kuran Genç Kadınlar Projemizi’ 18-29 yaş arasındaki NEET grubundaki genç kadınların güçlenmesi, becerilerinin ve istihdam olanaklarının iyileştirilmesi için kapasite geliştirme çalışmaları, farkındalık ve mesleki eğitimlerin yanı sıra danışmanlık ve mentorluk programları ile fırsatlar haritası gibi çok önemli faaliyetleri içerecek şekilde çok kapsamlı ve bütüncül bir bakış açısıyla kurguladık. Projemizin başarılı olması için tüm taraflarca sahiplenilerek özenle uygulanması çok önemli. Özellikle pilot illerimizdeki farklı kurum temsilcilerimizin desteklerinin bizler için hayati önemde olduğunu özellikle belirtmek isterim. ” dedi. 

Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan, “Geleceğini Kuran Genç Kadınlar projesinin yerel paydaş toplantıları kapsamında İzmir ve Diyarbakır’dan sonra son durağımız olan Adana’dayız. Vakfımızın temellerinin atıldığı Adana’ya kıymetli projemiz için tekrar gelmek ve böylesine yoğun bir katılımla karşılaşmak bizleri çok mutlu etti. Sabancı Vakfı olarak Türkiye’de dönüşüm başlatacak bir büyük etki projesi gerçekleştirme hayaliyle yola çıktık. İki yıllık araştırma, paydaş toplantıları ve ön hazırlık süreci sonunda Türkiye’de giderek önemli bir toplumsal sorun olan “Ne Eğitimde Ne İstihdamda” yer alan genç kadınlar yani NEET sorununu ele almaya karar verdik. Projemiz, 18-29 yaş arasındaki ne eğitimde ne istihdamda yer alan genç kadınları kapsıyor. Ülkemizde 5 milyon genç, ne eğitimde ne istihdamda yer alırken; bu gençlerin 3.5 milyonunu ise kadınlar oluşturuyor. Bu da demek oluyor ki her iki kadından biri eğitimine devam etmiyor veya herhangi bir işte çalışmıyor. Bu önemli sorunun çözümünde kolektif etki, birlikteliğimizin en önemli faydasını oluşturacak. Adana’da da kadın alanında gerçekleştirilen çok değerli projelerin olduğunu gözlemliyoruz. Buradan güç alarak, Adana’daki kurumların bu projede bizimle yol arkadaşlığı yapacağına olan inancımız tam. Hep birlikte projelerimizi bir araya getirirsek, çözüm önerilerimizi birleştirirsek etkisini büyütebiliriz.” diye konuştu.

UNDP Türkiye Programlardan Sorumlu Temsilci Yardımcısı Seher Alacacı Arıner; “Ülkemizde 18-29 yaş arasındaki her iki genç kadından biri ne yazık ki ne eğitimde ne istihdamda yer alıyor. Gençlerin, özellikle genç kadınların güçlenmesini teşvik etmek, UNDP için büyüyen bir öncelik. Hem politika hem de uygulama düzeyinde gençlerin ve kadınların sosyal ve ekonomik olarak güçlenmesine, istihdama katılmalarına destek olan girişimlerin içinde yer alıyoruz. Kimseyi geride bırakmamak, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın temelini oluşturuyor. Geleceğini Kuran Genç Kadınlar projesi ile kimseyi geride bırakmadan ne eğitimde ne istihdamda yer alan genç kadınların karşılaştığı zorlukları anlamaya ve çözüm geliştirmeye odaklanıyoruz. Bu bağlamda tüm paydaşların ortak çabalarıyla tasarlanan projenin ne eğitimde ne istihdamda yer alan kadınlarda farkındalık yaratmada, kendilerini geliştirmelerini sağlamada ve istihdam edilebilirliklerinin artmasında büyük etkisi olacağına inanıyorum.” dedi.

Sabancı Vakfı tarafından desteklenen Geleceğini Kuran Genç Kadınlar projesi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş birliğinde, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Sabancı Vakfı tarafından yürütülüyor.

Proje, yerel paydaş toplantılarının gerçekleştirildiği Adana, Diyarbakır ve İzmir’in yanı sıra Ankara, Bursa, Erzurum, İstanbul, Konya, Mardin, Trabzon ve Van olmak üzere toplam 11 pilot ilde uygulanacak. İzmir, Diyarbakır ve Adana’da düzenlenen bilgilendirme ve istişare toplantılarının ardından ne eğitimde ne istihdamda yer alan genç kadınların ihtiyaçlarının belirlenmesi ve aksiyon planının oluşturulması için bu illere özel mevcut durum ve ihtiyaç analizleri yapılacak.

Analizler doğrultusunda ne eğitimde ne istihdamda yer alan genç kadınların güçlenmesi, becerilerinin ve istihdam olanaklarının iyileştirilmesi için kapasite geliştirme çalışmaları, farkındalık ve mesleki eğitimlerin yanı sıra danışmanlık ve mentorluk programları tasarlanıp uygulanacak. 

Çalışma kapsamında ayrıca eğitim, staj ve istihdam fırsatlarına ulaşılabilen “Fırsatlar Haritası” ile mentorluk ve çevrim içi eğitim modüllerini içeren dijital portal da açılacak. Mayıs ayında faaliyete geçecek dijital portal, ne eğitimde ne istihdamda yer alan kadınlara yönelik fırsatlar konusunda özel sektör, sivil toplum ve kamu kurumları arasında köprü görevini görecek.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.