Gırmano
Bizim köyde halk hekimliğinin en gelişmiş yanı kırık ve çıkıklarda kendini gösterir. Bu hususta Hoy’da (Ordu’nun Korgan ilçesine bağlı) yaşayan Gırmâno lakabıyla tanınan Alâaddin Abi’nin üstüne yoktur. Kendisi babası Muharrem’den el almış. Ailecek bu işte iyi oldukları söylenir. Fakat Gırmâno’nun babası bu işte daha iyiymiş.
Alaaddin Abi, Fatsa ve Ordu’da hastanelerde çalışmış. Ancak çok sıkıldığı için bu işi kasabasında, kendi evinde icra eder olmuş. Kendisine doktor tavsiyesiyle hasta gönderildiği vakidir. Fakat açık yaraları tedavi etmez. Kendisi yaptığı işten doğrudan bir ücret talep etmez. Gelenler ne verirse kabul eder. Para vermeyenlere de verin demez.
Bu hususta onunla ilgili şöyle bir şey anlatılır: Adamın birinin omzu çıkmış veya kırılmış. Gırmano’nun yanına gelmiş. Ufak bir müdahaleyle Gırmano omzu yerine oturtmuş. Sonra da orayı bir güzel sarmış. Akşam vakti ve herhalde ortalık biraz karanlık olduğundan adam çıkarken Gırmano’ya bir elli lira çıkarıp vermiş. Fakat niyeti beş lira vermekmiş. Eve gidince durumu fark etmiş. Telefon etmiş ve durumu söylemiş. Gırmano “Yarın gel de omzuna bir daha bakalım!” demiş. Adam ertesi gün bir daha gelmiş. Gırmano bir dokunuşa adamın omzunu eski sakat hâline getirmiş. Adama “Benim buna yapacağım bir şey yok!” demiş. Parasını da geri vermiş.