Hasarlı binalar tespit ediliyor
Ordu Büyükşehir Belediyesinin mimar, mühendis, inşaat teknikerlerinden oluşan 12 kişilik ekibi Malatya ve Kahramanmaraş illerinde hasar tespit çalışmalarına destek verdi.
ORDU (İGFA) – Depremin ilk anından itibaren tüm Türkiye gönül gönüle, el ele vererek “Türkiye tek yürek” diyerek çalışma başlattı. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler de bu zincire katılarak bütün ekiplerini deprem bölgesi için seferber etti.
Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve “Asrın felaketi” olarak nitelendirilen iki büyük depremin ardından bölgeye hareket eden Proje ve İnşaat Dairesi Başkanlığına bağlı 12 kişilik ekip de bölgede hasar tespit çalışmalarına katıldı.
EKİP HASARLARI İNCELEDİ
İkişerli gruplar halinde görev alarak afetzede ailelerin ev ve iş yerlerini ziyaret eden ekipler, binaların kolon, perde, kiriş gibi taşıyıcı olan ve bölme duvar, kaplama gibi taşıyıcı olmayan elamanlarında beliren hasarları inceledi. Elde edilen sonuca göre binalar hasarsız, az hasarlı, orta hasarlı, ağır hasarlı, acil yıkılacak ve yıkık olarak sınıflandırıldı.
ÇATLAĞIN TAŞIYICI SİSTEME ZARAR VERİP VERMEDİĞİ KONTROL EDİLİYOR
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonunda yapılan hasar tespiti kapsamında çekiç yardımıyla sıvaları dökülerek çatlağın taşıyıcı sisteme zarar verip vermediği kontrol ediliyor. Buna göre;
Betonarme yapılarda kolon ve kirişteki çatlaklar ile ezilmeler ağır hasar gruplarına giriyor ve ağır hasarlı yapılar yıkılacaklar sınıfına alınıyor. Kolon ve kirişlerde çatlak yoksa duvarda olan çatlaklar hafif hasar olarak sisteme giriliyor. Az hasarlı ve hasarsız yapılar kullanılabilir, orta hasarlı yapılarda güçlendirme gereklidir şeklinde sisteme ekleniyor.
Öte yandan yığma yapılarda az hasarlı, hasarsız ve ağır hasarlı olarak 3 tip değerlendirme yapılıyor. Yığma yapılarda duvarda oluşan parça kopmaları veya 1 cm üzerindeki ayrılmalar yapının ağır hasarlı olmasına sebep verdiğinden bu tip yapılar da yıkılacak yapılardan sayılıyor. Yığma yapılarda güçlendirmeye izin verilmiyor ve durumu kötüyse yıkılması yönünde karar veriliyor. Bu tip yapılarda kılcal çatlaklar ise az hasar olarak değerlendiriliyor.