Dolar 34,4751
Euro 36,2672
Altın 2.955,33
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 17°C
Parçalı Bulutlu
Afyon
17°C
Parçalı Bulutlu
Cum 16°C
Cts -1°C
Paz 0°C
Pts 1°C

Hi̇pertansi̇yon Hastalarına Önemli̇ Uyarı

DR. ALPER ALABULUT, SICAK HAVALARIN BEYİN KANAMASI RİSKİNİ ARTIRDIĞINA DİKKAT ÇEKEREK, ÖZELLİKLE GÜNÜN EN SICAK SAATLERİ OLAN 12:00-15:00 SAATLERİ ARASINDA GÜNEŞTEN KAÇINILMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİ.

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Alper Alabulut, sıcak havaların beyin kanaması riskini artırdığına dikkat çekerek, özellikle günün en sıcak saatleri olan 12:00-15:00 saatleri arasında güneşten kaçınılması gerektiğini söyledi. Beyin kanamasının ölüme veya felç durumuna yol açabileceğini hatırlatan Dr. Alabulut özellikle hipertansiyon hastalarını ilaçlarını düzenli kullanması ve tansiyon kontrolü yaptırması gerektiği konusunda uyardı.

Kurumsal Web Tasarım

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Alper Alabulut, hastanın bilincini bozan bütün beyin kanamalarının tehlikeli ve hayati risk taşıdığını belirterek önemli bilgiler verdi. Dr. Alabulut, beyin kanamasının travmaya bağlı gelişen veya travma ile ilişkisiz, kendiliğinden oluşan olmak üzere 2 başlık altında değerlendirildiğini ifade ederek “Travmaya bağlı gelişen beyin kanamaları en sık olarak kafatası ile beynin dış zarları arasında meydana gelir. Önemli bir kısmı ise acil cerrahi müdahale gerektirebilir. Kendiliğinden oluşan beyin kanamaları ise en sık olarak beynin kendi dokusu içerisinde, beyin zarları arasında veya beyin damar baloncukları sebebiyle meydana gelir” dedi.

“Hipertansiyon en sık görülen sebeplerden biri”

Kendiliğinden oluşan beyin kanamalarının en büyük sebebinin “hipertansiyon” olduğuna dikkat çeken Dr. Alabulut, “Ayrıca altta yatan bir beyin damar bozukluğu, kan sulandırıcı kullanımı veya pıhtılaşma bozukluğu olan kişilerde hipertansiyona duyarlılık ve buna bağlı kanama riski artar” diye konuştu.

“Sıcak havalar riski artırıyor”

Özellikle ileri yaşta ve hipertansiyonu olan kişilerde sıcak havanın beyin kanaması riskini artırdığına değinen Dr. Alabulut, yaş fark etmeksizin henüz tespit edilmemiş bir beyin damar hastalığı olması halinde, sıcak hava ve dengesiz tansiyon ilişkisi sebebiyle kanama riskinin artacağını söyledi. Dr. Alabulut, uzun saatler yüksek sıcaklık ve güneş ışığı altında kalınmaması gerektiğini vurgulayarak “Güneş altında kalınma zorunluluğu varsa şapka kullanılmalı, aç ve susuz kalınmamalı, günün en sıcak saatleri olan 12:00-15:00 saatleri arası güneş altında durulmamalı, hipertansiyon hastalığı var ise sık tansiyon kontrolü yapılmalı ve baş ağrısı gibi durumlar konusunda dikkatli olunmalı” dedi.

“İlk belirti bilinç bozukluğu”

İlk bulgulardan birinin travma ve kazalar sonrasında oluşan tipinde “bilinç bozukluğu” olduğunu belirten Dr. Alabulut, “Travma olsun veya olmasın şiddetli baş ağrısı, ense ağrısı, bulantı ve kusma, nöbet geçirme, bilinç bulanıklığı, kol ve bacakta kuvvetsizlik, görme veya konuşma bozuklukları gibi bulgular” varsa acilen hekim kontrolünün gerektiğini ifade etti.

Dr. Alabulut, gerek görürse hekim tarafından tomografi veya MR gibi görüntüleme yöntemleri isteneceğinden bahsederek şunları söyledi: “Beyin kanamasının tespit edilmesi durumunda ise süreç cerrahi ihtiyacı olup olmamasına göre değişkenlik gösterir. Burada önemli olan şey, kanama boyutu büyük ise cerrahi ile boşaltılması, küçük ise belirli bir süre içerisinde kendiliğinden kaybolmasının klinik güven aralığında beklenmesidir. Kanamanın boyutu küçük veya büyük olsun, sebep olan bir damar bozukluğu var ise o damarların tedavi edilip tekrar kanamanın önüne geçilmesi de gerekebilir.”

“Felce yol açabilir”

Beyin kanamasının en önemli sebebinin “hipertansiyon” olduğunu hatırlatan Dr. Alabulut, bu sebeple tansiyon kontrolü ve düzenli ilaç tüketiminin çok önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca yaşlı kişilerde kan sulandırıcı gibi ilaçların yüksek doza maruz kalınmadan dikkatli bir şekilde kullanılması gerektiğine dikkat çeken Dr. Alabulut “Aile içinde veya yakın akrabalarının birden fazlasında beyin kanaması öyküsü olan kişilere ise bir sefere mahsus da olsa nörolojik değerlendirme önerilir. Yoğun stres altında olan veya sıcak havalarda güneş altında çalışmak zorunda olan kişilerin de belirtilere dikkat etmesi ve önleyici davranışları benimsemesi, stres ortamından uzaklaşması önerilir” dedi. Dr. Alabulut, beyin kanamasının, ölüme neden olmasa dahi “felç” gibi yaşam kalitesini ciddi oranda bozan sonuçları olduğunun altını çizerek “Bu sebeple bahsettiğimiz önlemleri uygulamak, özellikle ileri yaşa sahip kişilerde ve hipertansiyon hastalığı olanlarda önemlidir” diye konuştu.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.