İş Hukukunun Konuları Nelerdir?
Günümüzde pek çok avukat iş hukuku konusunda faaliyetlerini sürdürüyor. İş hukuku tarafından düzenlenen iş ilişkileri bireysel iş ilişkileri ve toplu iş ilişkileri olmak üzere ikiye ayrılır.
İş Hukukunun Konuları Nelerdir?
Bireysel iş hukuku işçi ve işveren arasındaki ferdi nitelikteki ilişkileri düzenler. İş ilişkisinin kurulması, düzenlenmesi, sona ermesi, işçinin ve işverenin iş sözleşmesinden doğan hak ve borçları, iş sözleşmesinin sona ermesinin sonuçları gibi konular bu alanda düzenlenir. Bu alanlarda faaliyetlerini sürdüren pek çok Ankara avukat da bulunmaktadır.
Toplu iş hukuku ise, işçi ve işveren sendikaları, sendikaların kurulması, yönetimi ve faaliyetleri, yetkileri, bu sendikaların birbirleriyle ve devletle olan ilişkileri, sendika üyeliği, sendika üyeliğinden doğan hak ve yükümlülükler, toplu iş uyuşmazlıkları, grev ve lokavt gibi konuları düzenlemektedir.
Günümüzde iş ilişkileri içerisinde devlet de üçüncü bir kişi olarak yer almaktadır. Devlet iş hukuku kurallarını hazırlamakta, uygulatmakta, iş uyuşmazlıklarına mahkemeler aracılığıyla çözüm yolu bulmaya çalışmakta, çalışma yaşamını denetlemekte ve düzenlemekte tüm bunların yanı sıra ayrıca iş yaşamı içinde işveren olarak da rol almaktadır.
Devletin çalışma yaşamı içindeki önemli görevlerinden bir tanesi de tüm çalışanları çalışma yaşamı boyunca karşılaşabilecekleri risklere karşı sosyal güvenlik kurumları ile güvence altına almaktır. Devlet bu görevini sosyal sigortalar, sosyal yardımlar ve sosyal hizmetler aracılığıyla yerine getirmektedir. Devletin bu görevi yani sosyal güvenlik sistemleriyle bireyler arasındaki ilişkiler önceleri iş hukuku tarafından düzenlenirken günümüzde bu alan sosyal güvenlik hukuku adı altında başka bir hukuk dalının konusunu oluşturmaktadır. İcra avukatı pek çok işle ilgili anlaşmazlıklara bakmıştır.
İş hukukuna hakim olan iki temel ilke şunlardır;
İşçinin Korunması İlkesi: İşçinin çalışma yaşamı içerisinde teknik, ekonomik ve hukuki yönden işverene bağımlı olması onu işveren karşısında güçsüzleştirmektedir. Bu nedenle iş hukukunun bir anlamda işlevi yapılan yasal düzenlemelerle işçiyi korumak, işçi ve işveren arasında gerçek bir hukuki eşitliğin kurulmasını sağlamaya çalışmaktır.
İşçi Yararına Yorum İlkesi: İşçi ve işveren arasında yürütülmekte olan bir yargı sürecinde kullanılacak olan hukuki düzenleme yeterince açık değilse, hükmün özüne ve sözüne aykırı olmayacak şekilde işçi lehine yorumlanarak karara varılmalıdır.