Dolar 34,3650
Euro 37,0286
Altın 2.970,01
BİST 8.946,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 14°C
Açık
Afyon
14°C
Açık
Cum 13°C
Cts 14°C
Paz 15°C
Pts 16°C

Li̇se Öğrenci̇leri̇ Yerel Tohum Projesi̇ni̇ Hayata Geçi̇rdi̇

Türkiye’de yerel tohumların yok olmasının önüne geçmek ve yerel genetik kaynakları sonraki nesillere aktarmak amacıyla Osmaneli Anadolu İmam Hatip Lisesinde “Yerel Tohum Projesi” hayata geçirildi.

Kurumsal Web Tasarım

Bilecik’te “Yerel (Ata) Tohum Projesi” ile Milli Eğitim Bakanlığınca ’Yerel Tohum Buluşmaları’ çerçevesinde, Osmaneli Anadolu İmam Hatip Lisesinde çiftçilerin elinde bulunan ve yerel tohum olduğu beyan edilen tohumların minyatür üretimi sağlamak ve çeşitliliğin artmasına katkı sağlamak amacıyla proje gerçekleştiriliyor. Proje ile okul aile birliği tarafından tedarik edilen 10 adet saksıda çimlendirme çalışması yapıldı. Kabak, salatalık, çilek, biber, dolmalık biber, sivri biber, domates, bodur domates, fasulye, karpuz, bakla, reyhan tohumları güneş gören sınıf ortamında çimlendirildi ve fide haline getirildi. Çimlendirme çalışması öğrencilerle birlikte yapıldı. Açık lise öğrencileri ormanda ağaç diplerindeki kaliteli toprakları çuvallarla okula getirdiler. Çimlendirme bu topraklarla gerçekleştirildi. Aralık ayı ile ağustos ayları arasında gerçekleştirilen ata tohumu projesinde verimli çalışmalar gerçekleştirildi. Hibrit olmayan tohum ve fidelerle ata tohumu yetiştiriciliği projesinde lise öğrencilerinde ata tohumu kullanma ve çoğaltma fikri oluşması amaçlandı. Köylerde ata tohumu geleneğini devam ettiren velilerden istifade edilerek elde edilen ürünün tadı rengi ve kokusu hibrit tohumlardan öğrencilere farkındalık kazandırdı.

“Sponsor bulunması halinde ata tohumu üretimi sektörüne canlılık getirilebilir”

Proje hakkında bilgi veren Bilecik İl Milli Eğitim Müdürü Sami Akyol, “Tarım ilacı kullanmadan gerçekleştirilen çalışmalarda toprak kalitesinin düşüklüğü nedeniyle zaman zaman güçlükler ve olumsuzluklar da yaşandı. Temmuz ve ağustos ayının da mevsim sıcaklığından fazla sıcak oluşu, olumsuzluklardan bir tanesi. Yapılan çalışmalar gösterdi ki, imkânların daha iyi olması halinde tohum üreticiliğine de kapı açılması imkânı vardır. Sponsor bulunması halinde ata tohumu üretimi sektörüne canlılık getirilebilir” dedi.

Projeye katılan öğrenciler üretmenin keyfini yaşadı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.