Dolar 34,2256
Euro 37,0589
Altın 2.971,23
BİST 8.946,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 14°C
Açık
Afyon
14°C
Açık
Cum 13°C
Cts 12°C
Paz 14°C
Pts 11°C

(ÖZEL) Şiddetli yağışlar çiftçinin bayramını adeta zehir etti

ESKİŞEHİR’DE KURBAN BAYRAMI’NIN BİRİNCİ GÜNÜNDE MEYDANA GELEN ŞİDDETLİ DOLU YAĞIŞI TARIM ARAZİLERİNİ VURURDU. BAYRAMI ZEHİR OLAN ÇİFTÇİNİN ZARARI BÜYÜK. UZUN YILLARDIR ÇİFTÇİLİK YAPAN MUSTAFA EKŞİ

(ÖZEL) Şiddetli yağışlar çiftçinin bayramını adeta zehir etti
2

Eskişehir’de Kurban Bayramı’nın birinci günü etkili olan sağanak ve dolu yağışı hayatı olumsuz etkilerken, tarım arazilerinde hasadı yaklaşan ürünlere zarar verdi.

Kurumsal Web Tasarım

Özellikle kabak, marul, mısır ve elma gibi ürünler misket büyüklüğündeki dolu yağışından dolayı zedelendi. Ürünü yağışlardan olumsuz etkilenen çiftçiler durum karşısında çaresiz kaldı. Hasat sezonuna bereketli yağan yağmurlarla giren çiftçilerin umutları, dolu yağışı ile birlikte bir nevi kayboldu.

“Kavurma boğazımızda kaldı”

Uzun yıllardır çiftçilik yapan Mustafa Ekşi, bayramın ilk günü yağan yağışın tarım arazilerinde büyük hasara neden olduğunu ifade etti. Marul, kabak, lahana gibi sebzelerini dalından koparamayan Ekşi, moral bozukluğu yaşadı. Talihsiz çiftçi yağışların olduğu günü, “Bu yağan dolu ve sağanak olumsuz etkiledi. 435 bin adet marulum, 10 dönüm kabağım, 20 dönüm maydanozum, 40 bin adet beyaz lahanam gitti. Tarlamda neredeyse hiçbir ürünüm kalmadı. En 1 milyon 200 bin liralık zararım var. Beklentimiz geçen senenin açıklarını kapatmaktı. Çünkü her sene benzer bir doğal afet oluyor, ama bize bir destek yapılmıyor. Domates, biber ve mısır eken arkadaşlarımız var hepsi bizim gibi. Umutlarımız yerle bir oldu, yağmurlar güzeldi her şey pahalı olmasına rağmen gübremizi, ilacımızı atmaya çalışıyorduk. Bayramın birinci günü yağan dolu bütün hayallerimiz bitirdi. Kurbanımız kestik, çok affedersiniz kavurma yiyecektik. Bir lokma aldık o anda dolu başladı o lokma boğazımızda kaldı. İnanın bayramlaşmaya bile gitmedik. Kolay değil emeklerimiz gitti” diyerek anlattı.

“Zararımız yüzde 100”

Bölgede etkili olana şiddetli yağışların çiftçiye olan olumsuz etkisine değinen Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, yetkililere seslendi. Konuyla ilgili konuşan Buluşan, “Tepebaşı bölgemizde afetsiz bir dönem geçirelim diye temennide bulunurken, bayramın birinci günü yağan dolu bu sene 5’incisi ve bu en kuvvetlisi oldu. Burada en büyük sıkıntı üreticinin mağduriyeti. Allah’tan gelen bir olay, yapılacak hiçbir şey yok, ama devletimizin olması gerek yer burası. Geçen yıl 1 liraya mal olan ürün bu yıl 4 liraya mal oluyor. Üreticimizin en büyük sorunu girdiler bunun yanında elindeki malının zayi olması. Planlı programlı tarımı uygulamamız gerekiyor. Bulunduğumuz bölgedeki 3 bin dönüm tarım arazisinin sahipleri bayramı geçiremedi. Ürün olarak zararımız yüzde 100, mısırdaki, domatesteki, kabaktaki zarar büyük. Domatesi bu saatten sonra diksen olmaz, kabak belki yüzde 5 kurtarabilirsin ama verim alamazsın. Yani hangi ürün olursa olsun dolu beresinden dolayı verim kaybı var burada. Bir kabak fidesi örneğin 1 lira, ama ona yapılan işlemler 4 lira civarında” ifadelerini kullanarak zararın boyutuna değindi.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.