Dolar 35,6782
Euro 37,1925
Altın 3.165,36
BİST 10.112,76
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 10°C
Az Bulutlu
Afyon
10°C
Az Bulutlu
Cum 7°C
Cts 7°C
Paz 9°C
Pts 10°C

(ÖZEL)Friglere ait desenleri sanatla buluşturdular

ELİF TELLİ

(ÖZEL)Friglere ait desenleri sanatla buluşturdular
2

Anadolu’nun en eski medeniyetlerinden olan Friglerin Kütahya ve çevresinde bıraktığı mirası yerinde inceleyen zanaatkarlar, Friglerin mirasını sanat ile buluşturdu.

Kurumsal Web Tasarım

Kütahya Olgunlaşma Enstitüsü Müdürlüğü çalışanları, Anadolu’nun en eski medeniyetlerinden olan Friglerin Kütahya, Eskişehir, Afyonkarahisar ve çevresinde bıraktığı mirası yerinde inceleyerek Friglere ait desenleri ve Frig mirasını sanat ile bir araya getirdi. Çalışmalar sonucunda kayıt altına alınan binlerce yıllık desenler, 60 kişilik bir ekiple gelecek nesillere aktarmak için günlük yaşamda kullanılan ürünlere aktardılar.

Frig Çevre ve Medeniyet Tanıtım Merkezi’nde ürünlerini sergileyerek, Frig mirasını ve kültürünü yaşatmayı amaçladıklarını ifade eden Kütahya Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Elif Telli, “Olgunlaşma Enstitüsü olarak, Kütahya’nın tanıtımına büyük katkı sağlayacak olan Frig Çevre ve Medeniyet Tanıtım Merkezi’nde valilik projesi olarak paydaş olarak yerimizi almış bulunmaktayız. Bu kapsamda kurumumuzda çini, el sanatları, giyim, nakış, yiyecek-içecek hizmetleri alanlarında çalışmalarımız devam etmektedir. Frig Çevre ve Medeniyet Tanıtım Merkezi’ndeki çalışmalarımız ile ilgili ürünler ortaya koyuyoruz. Biz bu çalışmalarımız ile ilgili Frig Vadisi’ne giderek bizzat yerinde motifler olsun, Frig kültürü olsun araştırmalarımızı yaptık, arşivledik ve bunlardan yola çıkarak kurumumuzda çalışmalarımızı yapıyoruz. Frig kültürünü yaşatarak gelecek nesillere aktarmak ve bu binlerce yıllık kültürü sürdürmektir amacımız. El sanatlarından deri ve keçe çalışmalarımızı var. Bunları yanı sıra karşılama merkezinin İstanbul-Antalya karayolu üzerinde bulunmasından dolayı yoldan turistlere Kütahya kültürünü hem tanıtmak hem de onların ihtiyaçları içinde ayrıca bir çalışmamız oldu. Çocuklarımız için yastıklar, plaj kıyafetleri gibi kendilerine ihtiyacı olabilecek frig kültürünü yaşatacak o eserleri yapmaya çalışıyoruz. Yaptığımız araştırmalar sonucunda geyikler, boğalar, güneş, aslan, frig askeri frig kültüründe olan motifler. Biz bunları arşivledik ve 60 kişilik bir ekip ile bu desenleri ürünlerimizin üzerinde bunları kullanarak Frig kültürünü yaşatmaya çalışıyoruz” dedi.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.