Dolar 35,7571
Euro 37,5519
Altın 3.150,69
BİST 9.997,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 12°C
Az Bulutlu
Afyon
12°C
Az Bulutlu
Sal 12°C
Çar 11°C
Per 11°C
Cum 10°C

Sanayiciler EYT konusunda destek bekliyor

Sanayiciler EYT konusunda destek bekliyor
2

PLASFED Başkanı Ömer Karadeniz, EYT konusunda yaş sınırlaması olmaksızın hak tanınmasının imalat sanayine etkilerini değerlendirdi.

Kurumsal Web Tasarım

İSTANBUL (İGFA) – Uzun yıllardır talep edilen EYT konusunda yaş sınırlaması olmaksızın hak tanınmasının imalat sanayine etkilerini değerlendiren Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karadeniz, açıklamalar yaptı.

Plastik sektörü olarak personel konusunda büyük sıkıntılar yaşadıklarının altını çizen PLASFED Başkanı Ömer Karadeniz, “Ülkemizde nitelikli ara eleman konusunda genel bir sıkıntı olduğu hepimizin malumu, lakin plastik sektörü gibi 300 binin üzerinde istihdam sağlayan bir sektöre personel yetiştiren meslek liselerinin sayısının iki elin parmağı kadar olması orta ve uzun vadede sorunun çözüleceği konusundaki umutlarımızı azaltmakta. Mevcut sorunun üstüne bir de EYT dolayısıyla kısa bir zaman aralığında işgücünden çekilecek olan nitelikli ve genç personel dolayısıyla kısa vadede yaşanacak sıkıntıları da eklediğimizde daha karamsar bir tabloyla karşı karşıya olduğumuzu söyleyebiliriz. Emeklilik hakkının kademeli olarak tanınması ve bu süre zarfında işbaşı eğitim programlarıyla ihtiyaç duyulan sektörlerde personel yetiştirilmesi mümkün olacaktır. Bu sayede sanayi üretimimizin ve rekabet gücümüzün düşmesi olasılığı da azalacaktır” dedi.

KIDEM TAZMİNATI ENDİŞESİ

Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle yükselen enerji maliyetlerinin işletme sermayesi ihtiyacını artırdığını dile getiren Karadeniz, “Sadece enerji maliyetleri değil tüm sanayi girdi maliyetlerinde yüksek bir enflasyon söz konusu. Öyle ki geldiğimiz noktada yurtiçi üretici fiyat endeksi 0’ün oldukça üzerine çıktığını görüyoruz. Tabi bu durum ister istemez işletme sermayesi ihtiyacının artmasına sebep oluyor. Diğer yandan son yıllarda artan finansman maliyeti ve belki de daha mühimi finansmana erişimde yaşanan zorluklar nedeniyle firmalarımızın potansiyellerini gerçekleştiremediklerini de söylemek gerekiyor. Bu kapsamda, Cumhurbaşkanımızın yaptığı EYT açıklaması sonrasında sanayicilerin kıdem tazminatı ödemeleri konusunda tedirgin olduğunu söyleyebiliriz. Sanayi kuruluşlarımızın sıkıntı yaşamaması adına Cumhurbaşkanımızın dile getirdiği desteğin mahiyetinin ve şartlarının bir an önce açıklanmasını arzu ediyoruz” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.