Dolar 35,1452
Euro 36,5674
Altın 2.957,64
BİST 9.672,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 5°C
Hafif Yağmurlu
Afyon
5°C
Hafif Yağmurlu
Çar 8°C
Per 5°C
Cum 5°C
Cts 5°C

Saruhanlar köyünün sosyo-ekonomik tarihine dair akademik makale

GEDİZ SARUHANLAR KÖYÜ SOSYO-EKONOMİK TARİHİNE DAİR AKADEMİK MAKALE

Saruhanlar köyünün sosyo-ekonomik tarihine dair akademik makale
2

Kütahya’nın Gediz ilçesinde Saruhanlar köyünün, ’19. yüzyıl sosyo-ekonomik’ tarihine dair akademik makale yayınlandı.

Kurumsal Web Tasarım

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Akademisyenlerinden Gedizli tarihçi tarafından kaleme alınan çalışmanın Osmanlı arşiv kayıtlarına göre hazırlandığı öğrenildi.

Köyün 1600’lü yıllarda kurulduğuna ilişkin bilgilere ulaştığını belirten Tarihçi Akademisyen Doç.Dr.Ahmet Sağlam, “Gediz-Saruhanlar Köyü ahşap kaşıkçılıkla uğraşan Kütahya’nın tek köyü. Geleneksel olarak el emeği ile gürgen ağacından üretilen kaşıklarıyla şöhret kazanmış bir köyümüz. Özellikle köylünün sınırlı olan kuru ve sulu tarım dışında sepetçilik işi ile uğraştıkları kaydı dikkat çekici” diye konuştu

Sağlam, “Günümüz köy sakinlerinin pek çoğunun bilmediği ileri yaşlarda olanların nadiren bildiği bu meslek bugün varlığını yitirmiş görünüyor. Çok eskilerden köylüye para kazandırdığı bu kayıtlardan anlaşılıyor. Ahşap sepetçiliğin uğraş olarak yaygın olduğu 1840’lı yılların kayıtlarında sadece bir hane için kaşıkçılık kaydı bulunuyor. Bu kaydı dikkate aldığımızda bugün sürdürülen kaşıkçılığı başlatan kişi köy temettüat defteri 9 no’lu hane reisi Molla Mehmet oğlu Hasan’ın olduğu anlaşılmaktadır” ifadelerini kullandı.

Yöre tarihi ile alakalı kitap-makale-belgesel türü çalışmaları bulunan tarihçinin Gediz-Kayaköy Tarihi adlı kitap çalışması ile Gediz-Yeşilova Köyü’nün 19. Yüzyıl Sosyo ekonomik tarihini konu alan makale çalışması geçen yıl yayınlandı.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.