Dolar 35,6798
Euro 37,4767
Altın 3.181,09
BİST 10.104,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 9°C
Parçalı Bulutlu
Afyon
9°C
Parçalı Bulutlu
Pts 11°C
Sal 12°C
Çar 12°C
Per 10°C

Tarih konuşmaları devam ediyor

TEPEBAŞI BELEDİYESİ VE TARİH VAKFI İŞ BİRLİĞİNDE DÜZENLENEN TARİH KONUŞMALARI’NIN 18’İNCİSİ, “MİLLÎ MÜCADELE VE İNÖNÜ SAVAŞLARININ ÖNEMİ” SÖYLEŞİSİ İLE DEVAM ETTİ.

Tarih konuşmaları devam ediyor
2

Tepebaşı Belediyesi ve Tarih Vakfı iş birliğinde düzenlenen Tarih Konuşmaları’nın 18’incisi, “Millî Mücadele ve İnönü Savaşlarının Önemi” söyleşisi ile devam etti.

Kurumsal Web Tasarım

Tepebaşı Belediyesi ve Tarih Vakfı iş birliğinde, tarih bilincini artırmak amacıyla düzenlenen ve vatandaşlardan büyük beğeni toplayan Tarih Konuşmaları sürüyor. Tarihe ilgi duyan vatandaşların yoğun ilgisi ile gerçekleştirilen etkinliğin 18’incisi de koronavirüs salgını nedeniyle online olarak gerçekleştirildi. “Millî Mücadele ve İnönü Savaşlarının Önemi” başlıklı Tarih Konuşmaları’nın moderatörü Prof. Dr. Kemal Yakut, konuğu ise Prof. Dr. Mesut Uyar oldu.

Prof. Dr. Uyar, “İnönü Muharebeleri askeri tarihin konusudur. Fakat sosyal hayata, siyasete, topluma, kültüre birçok etkisi olmuştur. Bu muharebelerin önemini gözden kaçırmamak gerekir. Yunanistan, Batı Anadolu’yu kendi topraklarına katmak istiyordu ve savaşa başvurdu. Eğer Türk halkı ve TBMM, Yunan işgaline karşı direnmese, Yunanlılar İzmir ve bölgeleri işgal ettiğinde teslim olsaydı, bir savaş olmayacaktı. Yunanlılar, İzmir’e çıktıklarında hedeflerine ulaşacaklarını da düşünüyorlardı. Çünkü Fransızlar ve İngilizler Güney Anadolu’yu, İtalyan’lar Antalya bölgesini işgal ediyordu. Doğuda ise Ermeni orduları ciddi bir kesimi işgal etmişti. Yunanların hesabı, ‘Tek başımıza Türkleri yenme şansımız yok fakat tarihimizde ilk defa bir sürü müttefikimiz var, kazanma şansımız çok büyük’ diye düşündüler. Fakat İzmir’in işgalini başarınca, hedef yükselttiler. Fakat içerilere girince karşılarına çıkan direniş onları zorladı” diye konuştu.

“Direniş örgütlerini bir araya getirilerek düzenli ordu kuruldu”

Uyar konuşmasının devamında Millî Mücadele dönemi hakkında bilgi vererek, “Mustafa Kemal ve silah arkadaşları, Türkiye’nin farklı yerlerinde işgallere karşı direniş hareketini başlattılar. Mustafa Kemal’in büyüklüğü, her şeyi ilk yapan kişi olması değildir. Anadolu’ya gelip farklı direniş gruplarını, tek bir emir-komuta zinciri altında birleştirerek Kurtuluş Savaşı’nı koordineli ve ortak bir hedef doğrultusunda harekete geçirmesidir. Çünkü İzmir’de de Hatay’da da bir direniş vardı. Mustafa Kemal, önce kongreler ile ardından TBMM’yi kurarak işgale karşı direnişi tek bir emir-komutada topladı. Mustafa Kemal iyi bir askerdi ve eldeki imkanlar ile bu savaşın kazanılamayacağını biliyordu. Yapması gerekenin düzenli bir ordu kurularak tüm direniş örgütlerini bir araya getirmek olduğuna karar verdi ve bunu başardı” sözlerini kullandı.

Tarih Konuşmaları, yayınlanan tüm bölümleri ile Tepebaşı Belediyesi’nin Youtube hesabı “tepebasibld” kanalından izlenebiliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.