Dolar 35,2039
Euro 36,6373
Altın 2.972,48
BİST 9.916,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 7°C
Çok Bulutlu
Afyon
7°C
Çok Bulutlu
Per 5°C
Cum 4°C
Cts 4°C
Paz 3°C

Tüdamda “Yaşayan İzni̇k Çi̇ni̇leri̇ Ve Sanat Kültürü” Konuşuldu

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI ÇİNİ SANATÇISI MEHMET GÜRSOY’UN KONUŞMACI OLARAK YER ALDIĞI SÖYLEŞİNİN MODERATÖRLÜĞÜNÜ TÜDAM MÜDÜRÜ PROF. DR. HAŞİM ŞAHİN YAPTI. SÖYLEŞİYE “MEHMET GÜRSOY YAŞAYAN İZNİK ÇİNİLERİ” İSİMLİ KİTABIN YAZARI OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ SANAT VE TASARIM FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. ŞİRİN ŞENGEL, ÇOK SAYIDA AKADEMİSYEN VE ÖĞRENCİ KATILIM GÖSTERDİ.

Anadolu Üniversitesi Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜDAM) tarafından düzenlenen “Yaşayan İznik Çinileri ve Sanat Kültürü” adlı söyleşi TÜDAM’da gerçekleştirildi.

Kurumsal Web Tasarım

Kültür ve Turizm Bakanlığı Çini Sanatçısı Mehmet Gürsoy’un konuşmacı olarak yer aldığı söyleşinin moderatörlüğünü TÜDAM Müdürü Prof. Dr. Haşim Şahin yaptı. Söyleşiye “Mehmet Gürsoy Yaşayan İznik Çinileri” isimli kitabın yazarı Osmangazi Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şirin Şengel, çok sayıda akademisyen ve öğrenci katılım gösterdi.

“Mehmet Gürsoy, çini sanatının yeniden doğuşuna öncülük etti”

TÜDAM Müdürü Prof. Dr. Haşim Şahin söyleşinin açılış konuşmasında şunları söyledi:

“Bilgi her zaman bir hazine fakat UNESCO tarafından tescillenmiş bir hazine ile her zaman bir arada olamıyoruz. Bugün bu ayrıcalığı bize sağladıkları için Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal’a çok teşekkür ediyoruz. Bu tür etkinliklerde Rektör hocamız ve ekibi her zaman bizim yanımızda oldular. Unutulmaya yüz tutmuş sanatın yeniden doğuşuna öncülük eden İznik Çini sanatının günümüzdeki varisi Kültür ve Turizm Bakanlığı Çini Sanatçısı Mehmet Gürsoy’a katılımları için teşekkür ediyorum.”

“Çini bir göz musikisidir”

2009 yılında UNESCO tarafından miras taşıyıcı kabul edilerek “Yaşayan İnsan Hazinesi” ilan edilen Kültür ve Turizm Bakanlığı Çini Sanatçısı Mehmet Gürsoy, çini sanatının tarihe gömülmemesi için çabaladığını ifade etti. Çini sanatını bir “Göz Musikisi” olarak tanımlayan Mehmet Gürsoy ecdadın mirasını günümüze taşımaya çalıştığını vurgulayarak “Bir sanatkârın dünyasında miras taşıyıcı kabul edilmek, buna layık olmak güzel bir hadise. Bu mirası İstanbul’da yeni yapılan Barbaros Hayrettin Paşa Cami’sine taşıyoruz. 5 bin parça çiniden oluşan büyük bir koleksiyonum bu camide yer alacağı için çok mutluyum” dedi.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.