Dolar 35,6922
Euro 37,3978
Altın 3.194,31
BİST 10.079,39
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 8°C
Yağmurlu
Afyon
8°C
Yağmurlu
Cts 8°C
Paz 10°C
Pts 12°C
Sal 12°C

TÜİK verilerine göre sanayi üretimi aylık bazda azaldı

ESKİŞEHİR SANAYİ ODASI BAŞKANI CELALETTİN KESİKBAŞ, “OCAK AYINDA YAŞANAN ELEKTRİK VE DOĞAL GAZ KESİNTİLERİ VE KISITLARI ÜRETİMİ YAVAŞLATMIŞTI.”

TÜİK verilerine göre sanayi üretimi aylık bazda azaldı
2

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verileri değerlendiren Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, “Toparlanma sürecine girmişken yüzleşmiş olduğumuz enerji sıkıntıları nedeniyle sanayi üretimimiz ocak ayında ne yazık ki yüzde 2,4 daraldı” dedi.

Kurumsal Web Tasarım

TÜİK verilerine göre, sanayi üretimi ocak ayında aylık yüzde 2,4 azalırken, yıllık bazda ise yüzde 7,6 artış kaydedildi. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2022 yılı Ocak ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 11,2 artarken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 3,1 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 1,6 azaldı.

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş şu ifadelere yer verdi:

“Ocak ayında yaşanan elektrik ve doğal gaz kesintileri ve kısıtları üretimi yavaşlatmıştı. Toparlanma sürecine girmişken yüzleşmiş olduğumuz enerji sıkıntıları nedeniyle sanayi üretimimiz ocak ayında ne yazık ki yüzde 2,4 daraldı. Bazı kuruluşların anketlerinde ekonomistlerin beklentisi ocak ayında sanayi üretiminin aylık yüzde 2,2 gerilemesi, yıllık bazda ise yüzde 8,4 artması yönündeydi. Beklentileri karşılayamayan bir gerçekleşme söz konusu. Hatırlanacağı üzere, sanayi tesislerine uygulanan 3 günlük elektrik kısıtlaması 29 Ocak’ta son bulmuş, doğalgazda uygulanan kısıntı ise 31 Ocak’tan itibaren yüzde 40’tan yüzde 20’ye düşürülmüştü. Bu durum özellikle sözleşmeye bağlanmış siparişlerde firmalarımızı kayıp ve zararlarla yüz yüze bıraktı. İmalat ve lojistik sektörü tamamen günlük, haftalık, aylık ve yıllık planlamalar ile dönen, tüm tedarik zincirinin bu planlamalara dayandığı sektörler. Bu tip belirsizlikler hem üretim süreçlerimizi etkilemekte hem de ülkemize olan kalite ve güven imajını zedelemekte. Tüm aksiliklere rağmen yıllık bazda sağlanan yüzde 7,6’lık artış çarkların bir şekilde döndürüldüğünü göstermekte. Sanayimiz verdiği zorlu sınavların üstesinden gelmeyi başarabiliyor. Bu tür aksamaların tekrar yaşanmamasını ümit ediyoruz.”

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.