Dolar 35,1981
Euro 36,7471
Altın 2.968,65
BİST 9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 9°C
Az Bulutlu
Afyon
9°C
Az Bulutlu
Pts 9°C
Sal 6°C
Çar 6°C
Per 6°C

“Tüketim Bilinci ve Kaynak Yönetimi ders olarak okutulmalı” önerisi

TÜKETİCİYİ DESTEKLEME DERNEĞİ (TÜKDES) ÇÖZÜM MERKEZİ ÜYESİ AYŞE KESKİN, ÇOCUKLARIN AİLE VE ÜLKE EKONOMİSİNE KATKIDA BULUNMAYI KENDİLERİNE GÖREV EDİNMELERİNİN GEREKLİLİĞİNİ SAVUNARAK, “TÜKETİM BİLİNCİ VE KAYNAK YÖNETİMİ DERS OLARAK OKUTULMALI” DEDİ.

“Tüketim Bilinci ve Kaynak Yönetimi ders olarak okutulmalı” önerisi
2

Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Çözüm Merkezi Üyesi Ayşe Keskin, çocukların aile ve ülke ekonomisine katkıda bulunmayı kendilerine görev edinmelerinin gerekliliğini savunarak, “Tüketim Bilinci ve Kaynak Yönetimi ders olarak okutulmalı” dedi.

Kurumsal Web Tasarım

Tüketici sıfatının dünyaya gelinen ilk andan itibaren taşındığını aktaran Keskin, insanın havayı, suyu, enerji kaynaklarını, tarım ve sanayide üretilenleri, sunulan çeşitli hizmetleri tüketen bir canlı olduğunu belirtti. Kullanılan kaynak ve hammaddeler hiç bitmeyecekmiş gibi tüketildiğini vurgulayan Keskin, “Sanki yeryüzünde yaşayan son nesil bizmişiz gibi. Oysa hâlihazırda yaşadığımız dünyanın gerçeklerine baktığımız zaman, sonsuz zannettiğimiz kaynakların bile çok yakında kıtlığını çekebileceğimizi acı bir şekilde fark etmiş; buna rağmen bir yandan hızla bu kaynakları yok etmeye ve kirletmeye devam ederken, bir yandan da tüm dünyaca bu sorunlara çare bulma arayışı içindeyiz. Küreselleşmenin de etkisiyle uzağımızda cereyan eden olayların kısa zamanda bizi de etkisi altına aldığını ve yansımalarını savaş, pandemi, ekonomik faktörler, iklim değişikliği gibi hep beraber yaşayıp görmekteyiz” ifadelerini kullandı.

“Bilinçli tüketim aynı zamanda ülkemize sahip çıkma, koruma göstergesidir”

Çocuklara zorunlu eğitimin her kademesinde ‘Tüketim Bilinci ve Kaynak Yönetimi’ dersinin zorunlu olarak okutulması gerektiğini vurgulayan Ayşe Keskin, onların aile ve ülke ekonomisine katkıda bulunmayı kendilerine görev edinmelerini sağlamak gerektiğinin altını çizdi. Satın alma davranışının sadece “ekonomik” bir süreç olmadığı, algıların da devrede olduğu “psikolojik” bir süreç olduğunun farkına varmanın önemine değinen Keskin, şöyle devam etti:

“Gerçek ihtiyaçlarımız doğrultusunda hareket etmeliyiz. Satın alma işleminden önce, ödeyeceğimiz ücreti hangi şartlarda kazandığımızı; çöpe atıp, israf ettiğimiz ürünün de hangi aşamalardan geçerek üretilip, bize sunulduğunu göz ardı etmemeliyiz. Ev ve işyerlerinde yaptığımız her işi, işin gereklerine uygun, planlı ve koordineli olarak gerçekleştirmeli, ikinci bir düzeltmeye, dolayısıyla kaynak ve hammadde israfına neden olmamalıyız. Bütün iletişim kanalları ve basın yayın araçlarını etkin kullanarak, takip ve izlenirlik ihtimali yüksek seçenekleri tercih ederek bilinçlendirici ve uyarıcı kamu spotları oluşturmalıyız. Bilinçli tüketimin aynı zamanda ülkemize sahip çıkma, koruma göstergesi olduğunun idrakiyle, ‘Evrensel Tüketici Haklarını’ hayata geçirerek, hak ettiğimiz hizmet, layık olduğumuz gelişmişlik düzeyi ve daha adil bir yaşam için çıkmış olduğumuz bu kutlu yolda sizleri de, bizimle birlikte yol almaya, birlikte güçlenmeye davet ediyor, ‘15 Mart Dünya Tüketiciler Günü’nüzü kutluyoruz.”

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.