Türk Dünyası’nda öğretmen değişimine Türkiye ev sahipliği yapacak
Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Türk Devletleri Teşkilatı üye ülkeleri arasındaki ilk Öğretmen Değişim Programı’nı bu yıl 6-12 Haziran’da Ankara ve İstanbul’da düzenleme kararı aldıklarını belirtti.
ANKARA (İGFA) – Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer; Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkiye’nin üye, Macaristan ve Türkmenistan’ın ise gözlemci üye olduğu Türk Devletleri Teşkilatı ülkeleri arasında eğitim alanında yapılan iş birliğine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Teşkilatın kuruluşunun üzerinden geçen 13 yıllık zamanda yapılan çeşitli seviyelerdeki temasların, her alanda tecrübe paylaşımını ve yeni ortaklıkların kurulmasını sağladığını vurgulayan Özer, teşkilat üyesi ülkeler arasında gençlere daha kaliteli eğitim sunmak, ülkeler arasında eğitim alanında yeni iş birlikleri geliştirmek üzere çalışmalara devam edeceklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ev sahipliğinde geçen yılın Kasım ayında gerçekleştirilen Türk Konseyi Devlet Başkanları 8. Zirvesi’nin ardından yayımlanan ortak bildiride Türk Dili Konuşan Ülkeler İş Birliği Konseyi’nin adının “Türk Devletleri Teşkilatı” olarak değiştirildiğini hatırlatan Özer, bu zirve öncesinde Türk Devletleri Teşkilatı 6. Eğitim Bakanları Toplantısı’nın Millî Eğitim Bakanlığının ev sahipliğinde yapıldığını anımsatan Bakan Özer, konsey üyelerinin diğer alanlarda olduğu gibi eğitim alanında da iş birliğine büyük önem verdiklerini kaydetti.
“Türk Devletleri Teşkilatı üye ülkeleri arasındaki ilk Öğretmen Değişim Programı’nı bu yıl 6-12 Haziran’da Ankara ve İstanbul’da düzenleme kararı aldık” diyen Bakan Özer, “Böylece Türk Devletleri Teşkilatı 1. Öğretmen Değişim Programı’nın ilk ev sahibi ülkesi Türkiye olacak. Programa Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve gözlemci üye Türkmenistan ve Macaristan’dan öğretmenleri davet edeceğiz. Program ile ülkemizde ağırlayacağımız öğretmenlere, ülkemizin eğitim alanındaki tecrübelerinin aktarılmasını hedefliyoruz. Türk eğitim sistemi ve davetli ülkelerin eğitim sistemlerinin tanıtılacağı programda öğretim yöntem ve teknikleri ile ölçme ve değerlendirmede yeni yaklaşımlar ele alınacak. Bakanlık olarak Kovid-19 sürecinde Türkiye’de yürütülen uzaktan eğitim yöntemleri, Eğitim Bilişim Ağı (EBA) ile özel eğitim ve rehberlik merkezlerimiz ile mesleki ve teknik eğitim merkezlerimizde yaptığımız yeni çalışmaları da ağırlayacağımız eğitimcilere aktaracağız” diye konuştu.
Öğretmen Değişim Programı’nın başlatılmasıyla ayrıca Türk devletleri arasında karşılıklı güvenin, dostluk ve iyi komşuluğun güçlendirilmesini, sosyal ve kültürel gelişimin artırılmasını, eğitim, kültür, bilim ve teknoloji alanında iş birliğinin teşvik edilmesini, etkileşimin genişlemesini ve eğitim çalışanlarının mesleki niteliklerinin artırılmasını hedefliyoruz.”