Yasin Şen’in Yeni Kitabı ”Kızılelma’ya Dek Gideriz” Yayımlandı
Yasin Şen’in Yeni Kitabı ”Kızılelma’ya Dek Gideriz” Yayımlandı… Yasin Şen’in Kızılemya’ya Dek Gideriz adlı kitabı Kurgan Yayıncılık tarafından yayımlandı.
Kızılemya’ya Dek Gideriz kitabının arka kapağında şöyle yazmaktadır:
”Kızılelma, Türklerin fetih ve hâkimiyet anlayışını temsil eden yüzlerce yıllık sembollerden birisidir. O, Türk cihân hâkimiyeti anlayışına, tarih boyunca gördüğümüz Türk fütühatına giydirilmiş bir elbisedir. Kızılelma, ulaşılmak istenen bir hedefi, ideali veya ülküyü temsil etmenin yanı sıra Türk şiirinde bazen Roma, Viyana, Estergon, İstolni Belgrad, Köln, Budin gibi şehirleri göstermiş, bazen de sevgilinin güzellik unsurları etrafında işlenmiştir. 1910’lu yıllardan sonra ise Kızılelma şiirimizde daha çok Milliyetçilik düşüncesi etrafında karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışma Kızılelma’nın Türk Şiir geleneği içerisinde hangi muhteva, düşünce ve arka planla işlendiğini örnekler üzerinden ele almaktadır”.
Yasin Şen Kimdir?
Yazar, Ordu’nun Çatalpınar ilçesinde doğdu (1989). İlköğretimi Çatalpınar Merkez İlköğretim Okulu’nda (2003), liseyi Fatsa Anadolu Lisesi’nde (2007) tahsil etti. Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi bölümünden 2012 yılında mezun oldu. 2013 yılında öğretmenliğe başladı ve MEB’e bağlı çeşitli okullarda Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni olarak görev yaptı. Yazar hâlen bu görevine devam etmektedir. Gazi Üniversitesi’nde, Eski Türk Edebiyatı bilim dalında 2013 senesinde başladığı yüksek lisans eğitimini İbnülemin Mahmud Kemal İnal’ın Divan Neşirleri üzerine hazırladığı teziyle 2016 yılında tamamladı. Yine 2016 senesinde bu bölümde doktora öğrenimine başlayan yazar, hâlihazırda Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Eski Türk Edebiyatı bilim dalında 17. Yüzyıl Divan şairlerinden Dîvâne Rüşdî Efendi’nin Dîvânı (İnceleme-Tenkitli Metin-Sözlük) üzerine bir doktora tezi hazırlamaktadır. Bazı bilimsel toplantılarda sunulan bildirilerinin yanı sıra çeşitli bilimsel ve popüler dergilerde makale, inceleme, deneme, şiir, hikâye, söyleşi, gezi yazısı, kitap tanıtımı türlerinde yazıları yayınlanmıştır. Yazarın çalışma alanlarını Divan Edebiyatı, Halk Edebiyatı ve Osmanlı tasavvuf düşüncesi oluşturmaktadır. Evli ve iki çocuk babasıdır.
Kitap halinde yayımlanan çalışmaları
1. Sohbet Medeniyeti -Türk Sohbet Kültürü Üzerine Bir Araştırma- (Erdem Yayınları, İstanbul 2016); 2. Nehcî Seyyid Mustafa Halvetî, Cihângîr’de Bir Aşk ve İrfân Ocağı Hasan Burhâneddin Cihângîrî ve Menâkıbnâmesi (Haz.: M. Tatcı’yla birlikte, H Yayınları, İstanbul 2016); 3. İbrâhîm Has Halvetî, Erenler Kitabı -Tezkiretü’l-Hâs- (Haz.: M. Tatcı ve M. Yıldız’la birlikte, H Yayınları, İstanbul 2017; 2. Baskı, İstanbul 2020); 4. Al Elma Kızıl Elma -Afyonkarahisar/İhsaniye’den Halk Edebiyatı ve Halk Kültürü Derlemeleri (Haz.: E. Yüksel’le birlikte, H Yayınları İstanbul 2018); 5. Seyyah Olayım Bir Zaman -Türk Seyahat Kültürünün İzinde- (H Yayınları, İstanbul 2019); 6. Akan Sular Ömrün Olsun -Gerede’den Halk Kültürü Derlemeleri- (Ankara 2019); 7. Serhat Düşünceleri -Denemeler ve Gezi Notları-, Son Çağ Yayınları, Ankara 2019; 8. Ney’in Sesi -Şiirler-, (Ankara, 2020); 9. Karşı Yatan Kara Dağ -Abazdağı ve İnsana Dâir Denemeler- (Son Çağ Yayınları, Ankara 2020). 10. Kızılelma’ya Dek Gideriz -Şair ve Kızılelma- (Kurgan-Edebiyat Yayınları, Ankara 2021); 11. Dörtdivan Kültür Atlası, Tunçay Yayınları, Ankara 2021. 12. Yesi’den Anadolu’ya -Şiirler-, Sonçağ Yayınları, Ankara 2021.