Dolar 35,6527
Euro 37,1666
Altın 3.160,60
BİST 10.105,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Afyon 8°C
Hafif Yağmurlu
Afyon
8°C
Hafif Yağmurlu
Per 10°C
Cum 9°C
Cts 7°C
Paz 10°C

Zabrus tehlikesi!

Zabrus tehlikesi!
2

Yüksek Ziraat Mühendisi ve TARDER Genel Başkan Yardımcısı Lütfü Açar, yaptığı bir yazılı açıklama ile Zabrus’a dikkat çekti.

Kurumsal Web Tasarım

Erdoğan DEMİR / EDİRNE (İGFA) – TARDER Genel Başkan Yardımcısı Lütfü Açar, Ekin Kambur Böceği olarak bilenen Zabrus’un tehlikesine dikkati çekti.

 

Açar, açıklamasında Zabrus’un sırtları parlak ve siyah renkte olduğu, kışı toprakta ergin ve de larva olarak geçirdiği ve zararı yılın iklim gidişatına bağlı olarak 3 dönemde yaptığını kaydetti.

Ciddi anlamda ekonomik zarara sebebiyet veren zararlının özellikle meralarda, tarla sınırlarında yoğunluk gösterdiğine vurgu yapılan açıklamada, Lütfü Açar, “Mevsimin gidişatına bağlı olarak ilk zararına; sonbaharda yeni çıkan hububat yapraklarını toprak içine çekerek başlar. Olgun larvalar, ilkbaharda havaların ısınması ile bitkilerin yaprak ve sürgünlerini yiyerek zararına devam eder. Erginler ise hasada yakın devrelerde hububat tanelerini, ekimden sonra ise toprak altındaki daneleri kemirerek zararına başlar. Bölgemizde görüldüğü şekli ile bazı alanlarda ciddi zararların oluştuğu görülmüştür. Mevsimin kurak ve de hava ısısının mevsim ortalamaların üstünde gitmesi bulaşık alanlarda zararın artış olduğu gözlenmiştir. Mücadele şekillerine bakıldığında ise kültürel ve kimyasal mücadele şeklinde yapılabilir. En etkin mücadelenin ekim ile birlikte tohum ilaçlanması ile olmaktadır. İlkbaharın ilk devrelerinde yeşil aksam mücadelesi de yapılabilir. Ancak bu devrede etkin bir mücadele yapılabilmesi ise yine yağışlara bağlı olarak etkili olunabilir” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.