Zafer Partisi’nden ‘zeytinlik talanına’ tepki
Zafer Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Dr. Lütfü Şahsuvaroğlu, zeytinlik alanlarının madencilik faaliyetlerine açılmasına tepki gösterdi.
ANKARA (İGFA) – Rusya Ukrayna Savaşı ve Türk tarımının durumu hakkında haftalık olağan basın toplantısında konuşan Zafer Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Dr. Lütfü Şahsuvaroğlu, zeytinlik alanlarının madencilik faaliyetlerine açılmasına tepki gösterdi.
Madencilik faaliyetleri için zeytinlik alanlarınının kullanıma açılmasını sert bir dille eleştiren Şahsuvaroğlu, Fatih Sultan Mehmet’in “ormanlarımdan bir dal kesenin başını keserim” sözünü hatırlattı. Şahsuvaroğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından sektörün görüş alınmadan madencilik faaliyetlerini düzenleyen yönetmelikte değişiklik yapıldığını belirterek, “Bu yönetmelik değişikliği ile zeytinlikler madencilikler faaliyetlerine açılmış oldu. Bu değişiklik zeytin alanları için idam fermanı gibidir. Bu yönetmelik Anayasa’nın 44, 45 ve 166 maddelerine ve 1939 tarihli 3573 sayılı zeytincilik kanuna aykırıdır” dedi.
Fatih Sultan Mehmet Han’ın sözünü hatırlatan Şahsuvaroğlu, “Görevi zeytinciliği korumak olan Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sadece görüş veren, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın ise zeytincilik sahaları ile ilgili karar veren bir kurum haline getiriliyor olmasıdır. Soruyoruz; Tarım ve Orman Bakanlığı bu yönetmeliğe yayınlanmadan önce uygun görüş vermiş midir? Vermemiş ise bu yönetmelik nasıl çıkmıştır?” sorusunu yöneltti.
Öte yandan basın açıklamasında 14. günü geride bırakan Rusya – Ukrayna savaşını değerlendiren Zafer Partisi Sözcsü Şahsuvaroğlu, doğal olarak Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi gündemi değiştirdiğini söyledi.
“Henüz Suriye krizi çözülmemişken Türkiye yeni bir savaşa komşu oldu” diyen Şahsuvaroğlu, “Bu savaş Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi ile sınırlı değil. Mevcut tek kutuplu dünya düzenini kurumları ile birlikte sürdürmek isteyen ABD ile bunu kabul etmeyen kendisinin de bir dünya gücü olarak gören Rusya arasında başlamış uzun vadeli bir mücadelenin başlangıcı. Özetle bu savaş Çin’inde dahil olduğu Avrasya gücü ile Atlantik gücü arasında küresel liderlik mücadelesidir” dedi.